Ministrul Mediului Laszlo Borbely urmeaza sa schimbe luni conducerea Agentiei Nationale de Protectie a Mediului (ANPM), dupa ce Romania a pierdut cateva sute de milioane de euro din cauza suspendarii de la tranzactionare a certificatelor de emisii de carbon. Presedintele Agentiei Nagy Jozsef a anuntat deja ca va demisiona luni, desi spune ca nu se considera vinovat.

Nagy Jozsef a declarat sambata ca vina apartine predecesorilor sai, care nu au facut la timp analizele, centralizarile si raportarile in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera.

Ministrul Mediului a declarat samabata ca va accepta demisia lui Nagy Jozsef, desi in general a fost multumit de activitatea acestuia in fruntea ANPM. Borbely a precizat ca saptamana aceasta il va schimba din functie si pe vicepresedintele institutiei.

Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finala a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirma concluziile preliminare din 8 iulie, fiind in vigoare pana la rezolvarea neconformitatilor identificate.

"Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, in sedinta publica, decizia finala referitoare la neconformitatile identificate la nivelul Inventarului National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES 2010), transmis in 2010 de Romania.Decizia finala a Comitetului de Conformare confirma concluziile preliminare adoptate in 8 iulie 2011. Potrivit acestora, Romania trebuie sa asigure derularea si dezvoltarea masurilor menite sa asigure indeplinirea adecvata a tuturor activitatilor si functiunilor specifice inventarului national si sistemului national pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera", informa, duminica, Ministerul Mediului, citeaza Mediafax.

Decizia finala confirma suspendarea eligibilitatii Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei.

Premierul Emil Boc declase, vineri, ca ii va cere demisia cel putin sefului Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Joszef Nagy, daca Romania va fi suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera de catre Comitetul ONU pentru respectarea Protocolului de la Kyoto, decizie prin care tara noastra ar putea pierde venituri de mai multe sute de milioane de euro.