Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a afirmat, joi, ca Franta a adoptat toate modificarile legislative solicitate de CE pentru asigurarea respectarii directivei privind libera circulatie, la un an dupa o polemica privind romii romani si bulgari, scrie Mediafax.

"Franta a adoptat toate modificarile legislative cerute de Comisie pentru asigurarea respectarii directivei (europene) privind libera circulatie", a spus Reding. Ea a adaugat ca autoritatile de la Paris au asigurat "toate garantiile care ii protejeaza pe cetatenii Uniunii impotriva expulzarilor arbitrare si tratamentelor discriminatorii". Declaratiile lui Reding par sa incheie definitiv polemica declansata in vara anului trecut intre autoritatile franceze si comisarul european.

Nemultumita de expulzarea romilor romani si bulgari din Franta, cetateni europeni, ea a comparat situatia cu cea din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, provocand replici dure din partea autoritatilor franceze.

In cele din urma, Franta a acceptat sa modifice legislatia nationala, pentru o mai buna transpunere a reglementarilor europene privind expulzarea cetatenilor UE si a reusit sa evite o procedura judiciara la nivel UE.

"Intr-o perioada de criza economica, este posibil ca unele state membre UE sa fie tentate sa adopte masuri discriminatorii impotriva cetatenilor Uniunii si a membrilor familiilor acestora. Dar directiva europeana privind libera circulatie ofera garantii suficiente pentru ca exercitarea acestui drept sa nu devina o povara disproportionata pentru bugetul unui stat membru. Deci nu este cazul sa fie luate masuri nationale unilaterale in acest domeniu", a precizat Reding.

Potrivit Comisiei Europene, 16 state membre, printre care se numara si Franta, respecta in prezent directiva privind libera circulatie. Alte zece state, dintre care fac parte Germania, Spania si Marea Britanie, inca mai trebuie sa-si revizuiasca legislatia nationala in conformitate cu dreptul european, in caz contrar riscand sa faca obiectul unor proceduri in justitia europeana.