Cazinoul din Constanta va fi preluat in administrare de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru a fi renovat, au decis miercuri, in unanimitate, consilierii locali constanteni, hotararea Consiliului Local prevazand ca obiectul va reveni in administrarea Primariei daca in trei luni nu va fi data HG pentru trecerea la MDRT, informeaza Mediafax.

Cazinoul din ConstantaFoto: Agerpres

Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat, miercuri, inainte de a fi supus la vot proiectul privind trecerea Cazinoului in administrarea MDRT, ca pana acum nu a primit nicio instiintare oficiala din partea ministerului ca ar dori sa preia obiectivul in administrare. El a apus ca pana in prezent la Primaria Constanta a ajuns o singura adresa semnata de un director din MDRT si destinata viceprimarului Decebal Fagadau, prin care ministerul anunta ca doreste sa se implice financiar in reabilitarea Cazinoului Constanta.

Mazare a mai spus ca a decis sa initieze acest proiect de hotarare privind trecerea Cazinoului in administrarea MDRT in urma afirmatiilor facute de ministrul Elena Udrea atat la posturi de televiziune, cat si pe blogul sau.

"Nu am primit nimic de la minister, in afara de hartia prin care ne spune ca vrea sa se implice financiar. Daca a vrut sa-l repare doamna Udrea, eu i l-am dat", a declarat Radu Mazare, potrivit Ziua de Constanta.

Proiectul de hotarare adoptat miercuri prevede ca darea in administrare a obiectivului se face pe perioada executarii lucrarilor de consolidare si restaurare, iar la finalizarea acestora Cazinoul va reveni in administrarea Consiliului Local Constanta.

De asemenea, un alt articol din proiectul respectiv precizeaza ca MDRT se obliga sa protejeze si sa pastreze regimul de monument istoric al imobilului pe toata perioada de administrare.

Totodata, primarul municipiului Constanta este imputernicit ca, in numele Consiliului Local, sa faca toate demersurile necesare in vederea ducerii la indeplinire a acestei hotarari.

Hotararea Consiliului Local are si un amendament potrivit caruia Cazinoul va reveni in administrarea Primariei daca in trei luni de la intrarea in vigoare a deciziei CL nu va fi emisa o hotarare de Guvern pentru preluarea in administrare a Cazinoului de catre MDRT si daca in termen de un an de la momentul preluarii de catre Ministerul Dezvoltarii nu incep lucrarile de reabilitare.

Hotararea a fost adoptata de toti cei 23 de consilieri prezenti la sedinta.

UPDATE - Mazare: Dupa ce va fi reabilitat si va reveni in administrarea Primariei, Cazinoul va fi concesionat

Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat, miercuri, dupa sedinta CL in care s-a decis trecerea Cazinoului in administrarea MDRT, ca, dupa ce cladirea va fi reabilitata si va reveni in administrarea Municipalitatii, intentioneaza sa o concesioneze si sa fie folosita pentru jocuri de noroc.

"Dupa ce-l repara ministerul si dupa ce ni-l da inapoi, facem licitatie pentru concesionarea lui pe 50 de ani, sa vina cineva si sa-l fac cazinou. Cazinou, jocuri de noroc, bar, asta e functiunea lui, doar nu o sa fac sala de opera", a afirmat Mazare.

Radu Mazare a anuntat, in luna mai, ca doreste sa vanda Cazinoul din Constanta dupa ce a incetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv in urma cu patru ani. Contractul dintre Primaria Constanta si Queen Investments SRL, incheiat in anul 2007, prevedea concesionarea Cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea Constanta urmand sa primeasca anual 140.000 de euro.

Anuntul lui Radu Mazare a starnit un val de reactii din partea prefectului judetului Constanta, Claudiu Palaz, a democrat-liberalilor constanteni si a doua asociatii civice, care s-au opus vanzarii monumentului.

In sedinta Consiliului Municipal din luna iulie pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotarare privind vanzarea Cazinoului Constanta, dar acesta a fost retras chiar de catre initiator, Radu Mazare, care spunea atunci ca va realiza un sondaj de opinie in randul constantenilor.

La sfarsitul lunii iulie, Radu Mazare a anuntat, la o dezbatere la care au luat parte parlamentari constanteni si prefectul judetului, ca a trimis adrese catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si catre Ministerul Culturii, propunandu-le preluarea Cazinoului pentru a-l repara si administra.

La jumatatea lunii august, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a transmis o scrisoare reprezentantilor Primariei prin care anunta ca ministerul se va implica financiar in realizarea lucrarilor de consolidare si restaurare a Cazinoului din Constanta, dar cladirea trebuie sa ramana in proprietatea Consiliului Local.

Elena Udrea a anuntat atunci ca MDRT va reabilita cazinoul din Constanta, dar se va asigura ca primarul orasului, Radu Mazare, nu il va transforma intr-un "club de surf sau altceva". Udrea scria, pe blog, ca MDRT se va implica in renovarea Cazinoului din Constanta, "fie ca-i place, fie ca nu-i place" primarului Mazare, ea opinand totodata ca "marele surfist cheguevarist" ar fi furios ca "nu mai poate el face ce vrea cu Cazinoul", nu-l mai da "baietilor lui din imobiliare".

Elena Udrea preciza ca, fiind vorba despre una dintre cladirile monument istoric ale Constantei, chiar de "un simbol important" al litoralului romanesc, s-a decis ca MDRT sa se ocupe de renovarea Cazinoului si, mai mult, "pentru ca scopul ministerului este de a incuraja turismul", s-a stabilit ca aceasta cladire sa ramana in sarcina administratiei locale.

  • Cazinoul Constanta este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din Romania. Cladirea a fost construita din bani publici in perioada 1903-1910, arhitectul lucrarii fiind Daniel Renard, roman de origine elvetiana. Inaugurarea oficiala a cazinoului Constanta a avut loc in 1911.