Primarul Radu Mazare a declarat, vineri, ca este dispus sa vanda Cazinoul din Constanta, cu un leu, Ministerului Culturii si Ministerului Turismului, pentru a fi reabilitat si modernizat, aratand ca a trimis adrese acestor institutii si ca asteapta un rapuns, relateaza Mediafax.

Mazare a spus, la o dezbatere legata de situatia cazinoului, ca doreste sa dea aceasta cladire Ministerului Culturii si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului pe un leu pentru ca primaria nu are bani de investit in reabilitarea si modernizarea Cazinoului.

"Am auzit optiuni ca ar fi dispuse ministerele, Guvernul, sa-l preia si sa-l repare. Va rog frumos, acum initiez hotarare de Consiliu Local, vi-l dau cu un leu sa-l reparati si apoi sa-l administrati cum stiti dumneavoastra. Pe noi ne intereseaza sa fie reparat si sa-si produca functiunea, sa aduca turisti, sa devina un obiectiv, sa aduca jucatori care sa joace in cazino si sa cheltuiasca in Constanta", a spus Mazare.

El a mentionat ca au fost trimise adrese catre Ministerul Culturii si MDRT, asteptandu-se raspuns daca ar fi interesate de preluarea Cazinoului.

Prezent la dezbatere, prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, l-a contrazis pe primarul Mazare, spunand ca o cladire nu trebuie sa aduca profit.

"Sunt convins ca in general cladirile publice nu aduc profit, nu cred ca sala polivalenta care se doreste a fi facuta de catre Consiliul Judetean isi va recupera banii asa de repede. Cladirile publice nu se fac sa aduca profit autoritatii locale, ele se fac pentru cetatean. Ca reusim prin anumite actiuni adiacente sa aduca un plus de banuti e foarte bine, dar nu trebuie vazuta ca un business", a explicat Claudiu Palaz.

El a spus ca angajatii Primariei ar fi trebuit sa urmareasca derularea contractului de concesiune pentru Cazinou si sa-l opreasca daca acesta nu era respectat.

In acel moment, Mazare a reactionat spunand ca nu a venit la dezbatere ca sa fie cercetat.

"Domnule prefect, vreti sa incetati cu acuzatiile astea, ca numai anchete faceti ! Toti basistii astia, de sase ani, faceti numai anchete in Romania. Nu am venit aici sa ma cercetati!", a spus Mazare.

Dezbaterea de vineri a fost organizata de catre Asociatia Absolventilor din Universitatea Maritima Constanta cu sprijinul Grupului pentru Jurnalism, Cultura si Comunicare.

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a anuntat in repetate randuri ca intentioneaza sa vanda Cazinoul din Constanta deoarece nu are fonduri pentru reabilitarea cladirii, dupa ce a incetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv in urma cu patru ani. Contractul dintre Primaria Constanta si Queen Investments SRL, incheiat in anul 2007, prevedea concesionarea Cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea Constanta urmand sa primeasca anual 140.000 de euro.

De altfel, pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local de la inceputul acestei luni s-a aflat un proiect de hotarare privind vanzarea Cazinoului. Acesta a fost retras insa chiar de catre initiatorul sau, Radu Mazare, urmand sa fie realizat un sondaj de opinie pentru ca locuitorii municipiului sa decida ce se va intampla cu aceasta constructie.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, declara ca trebuie gasite resurse pentru reabilitarea Cazinoului din Constanta, intrucat acesta nu ar trebui sa ajunga "pe mainile unora care desfasoara activitati ce nu au legatura cu activitatile turistice".

Cazinoul Constanta este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din Romania. Cladirea a fost construita din bani publici in perioada 1903 - 1910, arhitectul lucrarii fiind Daniel Renard, roman de origine elvetiana. Inaugurarea oficiala a Cazinoului Constanta a avut loc in 1911.