Despre taierile salbatice de paduri s-au filmat reportaje bune si s-au scris multe pagini. Din pacate, fara un efect notabil, asta si datorita absentei unei monitorizari constante si centralizate a defrisarilor. Un proiect inscris in concursul Restart Romania, care ofera finantare de cel putin 5000 de dolari ideilor online cu potential de schimbare sociala, incearca sa construiasca tabloul interactiv al Romaniei cazute sub topor.

Competitia Restart RomaniaFoto: Hotnews

Scopul nu este exclusiv justitiar, ci si surprinzator de constructiv.

  • Ce credeti despre activismul ecologic din Romania?
  • V-ati implica in monitorizarea zonelor defrisate?

Cititi in continuare descrierea proiectului.

Scopul Hartii virtuale a zonelor despadurite este sa faca posibila furnizarea unei imagini nationale a exploatarilor forestiere din Romania, utilizand fotografiile din satelit. Harta va fi realizata cu implicarea publicului (crowd sourced) si verificata de catre organizatori pentru a ne asigura ca primul inventar public al exploatarilor forestiere din Romania are un nivel ridicat de acuratete. Aplicatia va ajuta asociatiile de profil - dar si autoritatile - sa-si canalizeze eforturile de reimpadurire acolo unde este cea mai mare nevoie.

Primul raport complet (previzionat sa devina public in februarie 2012) va fi verificat cu institutiile statului, pentru a identifica si corecta orice neregularitati, cat si pentru a incuraja plantarile de arbori in zonele respective.

Aceasta aplicatie are nevoie de programatori pentru a:

* construi baza de date care sa stocheze informatiile colectate

* realiza conturi de utilizatori cu niveluri diferite de acces la informatia stocata

* realiza design-ul intregii aplicatii

* identifica solutii pentru asigurarea sigurantei informatiilor

* identifica o solutie pentru transmiterea unui raport periodic autoritatilor publice

* realiza un client android pentru posibilitatea inscrierii informatiilor de pe dispozitive mobile (atat despre zone despadurite cat si despre actiuni noi de plantare)

* sau, ca optiune pentru cele de mai sus, configurarea unui cont pe platforma ushahidi.org ce va permite inscrierea unor informatii pe harta (via SMS) de catre oricine este in teritoriu si are semnal

Harta virtuala a zonelor despadurite este un produs al miscarii nationale de impadurire „Plantam fapte bune in Romania!”. Statusul actual poate fi verificat aici.

***

Restart Romania este o platforma online, initiata de TechSoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, care permite cetatenilor sa-si defineasca problemele, sa vina cu idei care le pot rezolva, sa primeasca feed-back si apoi, daca acestea sunt bune, sa le vada transformate in proiecte online care pot schimba comunitatea. Si, daca aceste proiecte sunt cu adevarat bune, atunci vor primi o finantare de cel putin 5000 USD care sa le faca durabile.