Peste 5.000 de persoane, atat constanteni cat si turisti, au participat, luni, pe faleza Comandamentului Flotei din Constanta, la manifestarile organizate cu prilejul Zilei Marinei Romane, anunta Agerpres. Festivitatile au inceput cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, a marelui pavoaz si cu executarea a 21 de salve de artilerie de catre militarii Batalionului 307 Infanterie Marina. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a oficiat impreuna cu un sobor de preoti militari un Te Deum in memoria marinarilor cazuti la datorie, in acelasi timp fiind aruncate ancore de flori in valurile marii.

Foto:

Semnalul de incepere a exercitiilor demonstrative pe apa a fost dat de cateva ambarcatiuni rapide care, cu ajutorul grenadelor fumigene, au conturat drapelul national. In paralel, un elicopter IAR 330 Puma Naval a desfasurat in zbor drapelul tarii.

La o serie de exercitii demonstrative au participat nava scoala ''Mircea'', avand la bord echipajul permanent si studenti ai Academiei Navale ''Mircea cel Batran'' si elevi ai Scolii de maistri militari ''Amiral Ion Murgescu'', corveta ''Viceamiral Eugeniu Rosca'', fregata ''Marasesti'', precum si monitorul ''Lascar Catargiu'' si vedeta blindata ''Rahova'', ambele nave purtatoare de artilerie. Totodata, o nava maritima de supraveghere a intervenit atat pentru evacuarea echipajului unei alte nave la bordul careia a izbucnit un incendiu, cat si pentru stingerea focului.

Exercitiile militare au continuat cu apuntarea unui elicopter la bordul fregatei ''Regele Ferdinand'', aflata in mars, dupa care mai multe ambarcatiuni cu rame s-au apropiat de linia de sosire din dreptul tribunei oficiale de pe faleza, fiind prezentat onorul cu ramele.

Dupa defilarea navelor, un concurs de barci si un spectacol aviatic, manifestarile s-au incheiat cu defilarea garzii de onoare.

La festivitatile de Ziua Marinei au participat ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, si ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, politicieni, printre care senatorii Cristian Diaconescu, Serban Mihailescu, Mircea Banias, si reprezentanti ai autoritatilor locale.

Manifestarile au fost perturbate timp de cateva minute, dupa ce ministrul Apararii Nationale a inmanat drapelul de lupta sefului Statului Major al Fortelor Navale, cand revolutionarul Nicolae Mavrodin, alaturi de care se afla fostul lider al minerilor Miron Cozma, a scandat lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu. In timp ce era scos din multime si aparat de Cozma, lui Mavrodin i s-a facut rau si a fost preluat de echipajul unei ambulante.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Constanta, Sorin Tranca, cei doi barbati au fost sanctionati contravential cu cate 500 de lei pentru instigare cu intentia de tulburare a linistii si ordinii publice.

Manifestarile de Ziua Marinei continua cu desfasurarea de jocuri marinaresti, intre orele 13.00 - 15.00, in Portul Tomis, iar la ora 22.00 va fi aprins pavoazul electric si va avea loc retragerea cu torte.