Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a vorbit intr-un scurt interviu pentru HotNews.ro despre efectele economice ale vizitei in China, a dat citeva detalii despre numirea noului ambasador al Romaniei la Beijing si a spus ca Romania nu va renunta la controversata lege a Parteneriatului Public - Privat ca instrument de implementare a eventualelor investitii majore chineze.

BeijingFoto: Constantin Barbu / HotNews

Rep: Cu ce pleaca acasa delegatia ministeriala dupa aceasta vizita in China, una dintre cele mai consistente vizite externe ale unei delegatii ministeriale in ultimii ani?

Teodor Baconschi: China secolului 21 este un actor global inconturnabil. Au de 30 de ani crestere economica intre 8 - 10% anual. Au scos de sub pragul saraciei 300 milioane de oameni. Au azi o clasa de mijloc. 60 de milioane de turisti chinezi strabat azi tari occidentale. China are rezerve valutare uriase si un potential de investitii uriase. Beijing-ul are din 2011 un plan strategic global in care trebuie sa ne gasim si noi locul. De ce? Pentru ca avem intr-adevar o relatie traditionala care s-a erodat in timp pentru ca nu a fost actualizata, a lipsit substanta economica, deschiderea reala pentru o cooperare pe proiecte emblematice, majore.

Vizita premierului insotit de ministri a avut acest sens, de a recredibiliza Romania ca partener economic important al Chinei in Europa Centrala si Rasariteana. Pe de o parte s-a venit cu aceste cinci proiecte de care a vorbit premierul Emil Boc, fiecare avind valoarea de cel putin 1 miliard de euro.

Trebuie folosit cadrul juridic al celor 2 tari, precum si cel european, pentru a gasi solutiile optime de finantare. Dar cred ca primele propiecte de pe aceasta lista scurta ar putea intra in faza operationala inca incepind de anul viitor.

Este important sa vedem China la adevarata ei proportie: a aderat la OMC acum zece ani, este un jucator global extrem de important nu numai in tandemul dintre economia americana si cea chineza, ci si pentru stabilitatea regionala, avem o cooperare buna la ONU si in agentiile specializate ale ONU, sintem un promotor al parteneriatului strategic UE-China, fostul nostru ambasador la Beijing (Viorel Isticioaia-Budura - n.red.) a fost selectionat ca director general pe Asia in cadrul Serviciului European de Actiune Externa, ca urmare dispunem de un patrimoniu bilateral consistent care trebuie fructificat in favoarea dezvoltarii rapide a Romaniei.

Am intilnit de partea chineza toata disponibilitatea. Din pacate in ultimii 15 ani s-a facut foarte mult balet diplomatic Bucuresti - Beijing. Avem circa 100 de delegatii oficiale romanesti care vin in China anual, pe toate palierele, dinspre toate entitatile publice sau private, camere de comert, deci turism romano - chinez se face deja. E nevoie de seriozitate in gasirea formulelor ca aceste mari proiecte sa capete corp.

Rep: La Congresul Partidului Comunist Chinez de anul viitor se va schimba actuala garda de lideri cu una noua, de lideri tineri si fara legaturi afective cu Romania. E acesta ultimul tren pentru Romania pentru o relatie economica privilegiata cu China?

Teodor Baconschi: Schimbarea generationala va avea loc probabil anul viitor, dar totul este prestabilit pas cu pas in politica interna si cea externa a Chinei. China este un stat puternic centralizat care are o memorie institutionala foarte buna. E nevoie insa de a ne face cunoscuti la nivelul acestei noi generatii de lideri, pentru ca cei din generatia actuala care exercita puterea au in istoria lor politica personala amintiri despre Romania (au vizitat in diverse etape si sint legati de Romania).

Noua generatie de lideri care au studiat in spatiul anglo-saxon, au intre 40-50 de ani si nu au amintirea relatiei romano - chineze de dinainte de 1989, trebuie sa primeasca argumentele noastre cu privire la functia de hub regional a tarii noastre, la faptul ca este o poarta nu numai spre ansamblul UE, ci si spre regiune (Europa Centrala si de Sud-Est), trebuie sa le vorbim despre potentialul Portului Constanta; cu alte cuvinte sa ne mentinem in actualitate avantajele noastre competitive si sa ne demonstram seriozitatea pentru a obtine un plus de credibilitate in parteneriatul bilateral.

Rep: Din cele cinci proiecte anuntate de Emil Boc, care ar putea demara primul?

Teodor Baconschi: Cred ca ordinea in care au fost prezentate are relevanta si in planul fezabilitatii. Prin urmare, o participare de capital chinez la compania de proiect pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda reprezinta probabil primul pas din acest plan de actiune.

Rep: De la Bruxelles exista semnale ca Legea Parteneriatului Public - Privat nu este in conformitate cu legislatia europeana din cauza lipsei de transparenta, iar Emil Boc s-a referit exact la PPP cind a vorbit despre investitiile chineze. Cum se impaca cele doua abordari?

Teodor Baconschi: Prin dialog permanent. Legea e in vigoare, normele de aplicare au fost adoptate, rezervele de la Bruxelles sint cunoscute si pot fi corectate inclusiv printr-o eventuala amendare ulterioara a legii.

Insa PPP este baza capitalismului post-modern, ca sa spun asa. In secolul 21, resursele guvernamentale sint de departe insuficiente pentru a promova politici publice majore, precum dezvoltarea infrastructurii sau sisteme de sanatate. De aceea, nu putem renunta la acest instrument, il putem imbunatati si putem in acelasi timp raporta - ca orice stat membru corect - la Bruxelles miscarile pe care le facem in acest cadru pentru a ne asigura de conformitatea cu acquis-ul comunitar.

Rep: Emil Boc a anuntat negocieri pentru deschiderea unei linii aeriene Bucuresti - Beijing. Care este orizontul de asteptare pentru a fi data in folosinta?

Teodor Baconschi: Este de bun simt ca daca nu ai o linie directa nu poti trece intr-o etapa mai ambitioasa de proiecte economice sau de turism. Apropo de turism si clasa media formata in China in ultimii 30 de ani, aproximativ 60 de milioane de turisti chinezi merg anual in Europa. Daca am reusi cu o linie directa constanta cu mai multe zboruri pe sapt sa aducem citeva mii doar de turisti chinezi in Romania cred ca ar fi un aport esential la cifrele pe turism in PIB.

In acest timp, Beijingul - de pilda - are toate marile companii occidentale cu filiale solid instalate aici, nemaivorbind de industria de lux europeana care ste parca intr-o a doua casa pe piata chineza. Asta ne spune ca puterea de cumparare a cetateanului chinez mediu a crescut suficient de mult pentru ca el sa fie si pe planul turismului o tinta atragatoare.

Rep: Cine va fi noul ambasador al Romaniei in China si cind va fi numit?

Teodor Baconschi: In luna septembrie, sper. Procedura e aproape finalizata. Deocamdata nu va pot spune numele lui.

Rep: Dar stie limba chineza?

Teodor Baconschi: Este un diplomat de top, cu o cariera foarte buna, veti afla numele lui cind se vor organiza audieri in comisiile parlamentare de Politica Externa, sper foarte curind. Veti afla atunci CV-ul diplomatului propus.

Rep: O intrebare si despre situatia de pe plan intern. Se mai face remanierea cabinetului?

Teodor Baconschi: In BPN (Biroul Politic National al PDL - n.red.) nu a fost abordat subiectul remanierii guvernamentale, iar premierul a plecat, dar intr-o vizita guvernamentala in China.

Rep: Dar ministerul responsabil de fondurile europene va fi infiintat in toamna?

Teodor Baconschi: Decizia politica a fost luata. Trebuie amenajate conditiile institutionale in care se va adauga Guvernului acest nou minister. Cred in utilitatea lui, ea s-a dovedit si in alte cazuri, probabil ca pina la sfirsitul lunii septembrie vom cunoaste si titularul acestui portofoliu.