Lucrarile la parcarea de la intrarea in cetatea dacica Sarmizegetusa Regia s-au facut fara autorizatie si fara supraveghere arheologica, "vestigiile posibile fiind compromise", se arata in raportul comisiei de ancheta, citat de Mediafax. La inceputul lunii iulie, o delegatie a Comisiei Nationale de Arheologie a descoperit ca portiune de 30 de metri din zidul de vest al cetatii dacice a fost afectata de lucrarile executate de o firma privata pentru amenajarea unei parcari. Potrivit informatiilor, un utilaj nesupravegheat de specialisti a excavat pamantul pana la aproape o jumatate de metru distanta de Poarta de Vest a sitului monument UNESCO, aflat in Muntii Orastie.

Sarmizegetusa RegiaFoto: Agerpres

Raportul, realizat de Prefectura Hunedoara, a fostinaintat, luni, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Culturii si Patrimoniului National si Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

Iata cateva din concluziile raportului, prezentate luni de prefectul de Hunedoara, Dezsi Attila:

* Pe scurt, raportul comisiei de ancheta releva faptul ca lucrarile efectuate nu detin autorizatie, s-au desfasurat fara supraveghere arheologica, vestigiile posibile fiind compromise

* Amplasamentul parcarii se afla in imediata vecinatate a zidurilor antice ale cetatii dacice, in zona 1 de protectie, conform Planului Urbanistic Zonal, cu interdictie pentru orice lucrari de construire, fiind intr-o pozitie extrem de vulnerabila pentru monument.

* Lucrarile au continuat dupa emiterea somatiei de catre Directia Judeteana de Cultura si Patrimoniu National Hunedoara, iar Primaria comunei Orastioara de Sus nu si-a exercitat controlul propriu, neluand nicio masura fata de executarea lucrarilor neautorizate.

* Lucrarile erau facute in baza unei autorizatii de construire emisa ilegal, in iunie 2005, neexistand o expertiza tehnica la baza si nici acordul Inspectoratului Judetean in Constructii Hunedoara. Mai mult, lucrarile nu au fost anuntate Inspectoratului Judetean in Constructii Hunedoara.

* Toate lucrarile efectuate atat in baza autorizatiei de constructie emisa in 2005, cat si celelalte lucrari fara autorizatie sunt ilegale, nesolicitandu-se prezenta arheologilor pe parcurs, in vederea efectuarii raportului necesar de descarcare de sarcina arheologica

* Deoarece prin executarea parcarii a fost afectat iremediabil situl arheologic pe adancimea de doi metri, Directia Judetena pentru Cultura si Patrimoniu National Hunedoara a solicitat Ministerul Culturii si Patrimoniului National formarea unei comisii de experti din partea acestui minister pentru evaluarea pagubelor. De asemenea, raportul va fi analizat de catre ministerele de resort, care vor propune sanctiunile ce se impun in aceasta situatie

Situatia de la Sarmizegetusa a fost descoperita de o delegatie a Comisiei Nationale de Arheologie (CNA), care la inceputul lunii iulie a urcat la cetate, dupa ce efectuase o evaluare la alte lucrari de descarcare arheologica din judetul Hunedoara.

Vicepresedintele CNA, arheologul Adriana Pescaru, a declarat ca atunci "cand am ajuns in zona Portii de Vest, am gasit utilaje, cilindri pentru presarea pamantului, camioane pentru transport. Se intrase cu lama unui buldozer pana la 1,5 metri adancime si la o jumatate de metru distanta de zidul Portii de Vest, ceea ce reprezinta un pericol de daramare al acestui zid. Mai mult, in profilul sapaturii au fost realizate trepte de acces pentru turisti, iar cateva blocuri de piatra din zid s-au desprins si au cazut. Este inadmisibil ceea ce s-a intamplat".

Pescaru a declarat ca "accesul in cetate este distrus pe o lungime de 30 de metri. Este posibil, dupa materialele ceramice gasite acolo, sa se fi intrat si in zona unor locuinte dacice identificate in anii '80, atunci cand au inceput lucrarile de conservare la Sarmizegetusa Regia".

Vicepresedintele CNA a spus ca lucrarile efectuate in perimetrul de protectie al cetatii Sarmizegetusa Regia nu ar avea autorizatiile necesare de constructie din partea Comisiei, iar in zona nu se afla niciun arheolog in vederea monitorizarii activitatilor executate de firma specializata in drumuri si poduri.

Lucrarile la parcarea de la cetatea Sarmizegetusa Regia au fost oprite din dispozitia presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot.

Ulterior, ministrul culturii si patrimoniului national, Hunor Kelemen, a cerut declansarea unei anchete penale impotriva celor vinovati de distrugerea unei parti din zidul cetatii Sarmizegetusa Regia.

Cetatile dacice din Muntii Orastiei sunt singurul sit arheologic din Romania aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, din 1999, iar valoarea lor istorica, arheologica si simbolica este inestimabila.