Ministrul culturii si patrimoniului national, Hunor Kelemen, a cerut marti declansarea unei anchete penale impotriva celor vinovati de distrugerea unei parti din zidul cetatii Sarmizegetusa Regia, transmite Agerpres. Saptamana trecuta, o portiune de 30 de metri din zidul de vest al cetatii dacice a fost afectata de lucrarile executate de o firma privata pentru amenajarea unei parcari, care nu detine autorizatie de la Comisia Nationala de Arheologie.

Sarmizegetusa RegiaFoto: Agerpres

"Ministrul Culturii si Patrimoniului National, domnul Hunor Kelemen, a luat cunostinta cu indignare de distrugerile provocate la Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia, ca urmare a unor lucrari de amenajare a unei parcari, lucrari incepute fara nici un aviz din partea MCPN si fara asigurarea supravegherii arheologice, asa cum prevede legislatia in vigoare. Ministrul Culturii a solicitat neintarziat institutiilor din subordine depunerea unei plangeri penale impotriva faptasilor si a celor care au responsabilitatea demararii respectivelor lucrari", se arata intr-un comunicat.

"Este inadmisibil ca asa ceva sa se intample! Voi insista ca organele de ancheta si justitia sa isi indeplineasca atributiile cat mai rapid, pentru ca e nevoie de o atitudine exemplara. Nu putem permite ca asemenea situatii sa se repete!", a declarat Kelemen.

Ministerul Culturii afirma ca va acorda asistenta necesara pentru ca zona afectata sa fie izolata si protejata, astfel incat sa se previna amplificarea distrugerilor.

Tot marti, Comisia Nationala de Arheologie a cerut Ministerului Culturii sa intreprinda demersurile necesare pentru continuarea anchetei si sa depuna plangere penala impotriva vinovatilor.

Situatia a fost descoperita de o delegatie a Comisiei Nationale de Arheologie (CNA), care urcase joia trecuta la cetate, dupa ce efectuase o evaluare la alte lucrari de descarcare arheologica din judetul Hunedoara.

Vicepresedintele CNA, arheologul Adriana Pescaru, a declarat ca atunci "cand am ajuns in zona Portii de Vest, am gasit utilaje, cilindri pentru presarea pamantului, camioane pentru transport. Se intrase cu lama unui buldozer pana la 1,5 metri adancime si la o jumatate de metru distanta de zidul Portii de Vest, ceea ce reprezinta un pericol de daramare al acestui zid. Mai mult, in profilul sapaturii au fost realizate trepte de acces pentru turisti, iar cateva blocuri de piatra din zid s-au desprins si au cazut. Este inadmisibil ceea ce s-a intamplat".

Pescaru a declarat ca "accesul in cetate este distrus pe o lungime de 30 de metri. Este posibil, dupa materialele ceramice gasite acolo, sa se fi intrat si in zona unor locuinte dacice identificate in anii '80, atunci cand au inceput lucrarile de conservare la Sarmizegetusa Regia".

Vicepresedintele CNA a spus ca lucrarile efectuate in perimetrul de protectie al cetatii Sarmizegetusa Regia nu ar avea autorizatiile necesare de constructie din partea Comisiei, iar in zona nu se afla niciun arheolog in vederea monitorizarii activitatilor executate de firma specializata in drumuri si poduri.

Lucrarile la parcarea de la cetatea Sarmizegetusa Regia au fost oprite, vineri, din dispozitia presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot.