Presedintele Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihaila si presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, Rodica Tanasescu, si-au dat demisia vineri, dupa ce au aununtat ca medicii de familie semneaza contractele cu casele de asigurari, scrie AGERPRES.

Dr. Rodica TanasescuFoto: MedLive.ro

Dr. Doina Mihaila a declarat ca a luat aceasta decizie intrucat, in calitate de presedinte al federatiei, ar fi trebuit sa obtina o finantare pentru medicina de familie care sa asigurare macar supravietuirea. "Au fost rezolvate punctele referitoare la pacienti, dar pentru ca nu am obtinut finantarea necesara pentru cabinetele medicilor de familie, mi-am dat demisia de onoare. Nu am obtinut o suplimentare, care nu era foarte mare, dar care era necesara pentru plata pe inscris si acest lucru a condus la aceasta decizie", a explicat dr. Mihaila.

Surse medicale sustin ca aceasta decizie a fost luata in urma presiunilor medicilor care voiau, de fapt, sa semneze contractele cu casele de asigurari. De altfel, aproape jumatate dintre ei semnasera deja contractele, potrivit EVZ.

Medicii de familie au semnat vineri contractul-cadru pentru serviciile medicale pe 2011, desi nu au obtinut finantarea pe care o doreau pentru cabinetele medicale. Ei au spus ca au luat aceasta hotarare pentru ca s-au gandit la pacienti. Astfel, de saptamana viitoare pacientii vor primi retete compensate si gratuite si bilete de internare.

Medicii de familie spun ca in conditiile actuale, banii nu le ajung decat de la o zi la alta si ca ar putea fi nevoiti sa inchida cabinetele in cateva luni.

Ei au cerut ca sumele decontate pentru fiecare pacient sa fie mai mari, la fel si cele pentru serviciile medicale oferite.