Bulgaria si Romania vor ramane in afara spatiului Schengen pentru o perioada nedeterminata, in pofida indeplinirii criteriilor tehnice pentru aderare la Schengen, releva proiectul concluziilor ce vor fi adoptate joi, la Luxemburg, de ministrii de interne din Uniunea Europeana, in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), informeaza agentia Novinite citata de Agerpres.

In reuniunea de la Luxemburg, ministrii de interne europeni vor lua nota de faptul ca in Bulgaria si Romania controalele frontaliere se ridica la nivelul standardelor Schengen, dar ei nu vor stabili o data pentru intrarea celor doua state in Schengen, a declarat un diplomat european, citat de agentia germana de presa DPA.

Aceste informatii apar la numai cateva ore dupa ce Parlamentul European, ce are un rol consultativ in procesul decizional de extindere a spatiului Schengen, a dat unda verde intrarii celor doua tari in Schengen.

Parlamentul European a cerut guvernelor statelor membre sa nu tina Bulgaria si Romania ''ostatice ale discursului populist'', dupa cum a declarat raportorul PE in acest dosar, portughezul Carlos Coelho.

Proiectul concluziilor Consiliului JAI mai arata ca ministrii de interne europeni "vor reveni asupra dosarului cat mai devreme posibil si cel mai tarziu in luna septembrie 2011, in vederea luarii unei decizii'', a spus acelasi diplomat, care a citat din documentul amintit.

"Nu este chiar un cec in alb'', a spus el, adaugand ca mai multe tari - Germania, Franta, Olanda, Suedia, Finlanda si Belgia - doresc sa astepte intai raportul Comisiei Europene privind combaterea coruptiei si reforma justitiei in Bulgaria si Romania, ce va fi publicat in luna iulie.

"Daca raportul CE confirma evolutiile pozitive, statele membre vor fi mai favorabile fata de inceperea unui proces care sa duca la ridicarea granitelor interne'', a mentionat acelasi diplomat.

DPA citeaza si o alta sursa UE potrivit careia chiar daca in septembrie se va da aprobarea politica, intrarea Bulgariei si a Romaniei in spatiul Schengen nu se va finaliza inainte de ''primavara lui 2012''.

Bulgaria si Romania nu au reusit sa adere la spatiul Schengen pana in martie 2011, asa cum prevedea calendarul initial, din cauza unor probleme de control frontalier intampinate de Bulgaria.

Mai importanta insa este opozitia politica din partea unor state membre, precum Franta, Germania si Olanda, ale caror guverne au cerut ca aderarea Bulgariei si a Romaniei la Schengen sa fie conditionata de progresele inregistrate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), instituit la aderarea celor doua tari la UE pentru a ajuta la solutionarea unor probleme precum coruptia, reforma judiciara si criminalitatea organizata, care tehnic nu au nicio legatura cu criteriile Schengen.

Din spatiul Schengen fac parte 22 de tari din UE plus Norvegia, Islanda si Elvetia. In afara de Bulgaria si Romania, celelalte tari membre UE dar care nu sunt in Schengen sunt Marea Britanie, Irlanda si Cipru.