Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) solicita un Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) consecvent pentru o instanta suprema profesionista, se arata intr-un comunicat al Uniunii, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, UNJR isi exprima ingrijorarea si nedumerirea fata de 'incapacitatea' CSM si a celorlalte organe abilitate de a gestiona o problema de importanta fundamentala pentru intregul sistem judiciar si anume reglementarea cu celeritate a unei proceduri transparente pentru numirea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

"Astfel, dupa cinci luni de bajbaieli institutionale, exista riscul ca, la solicitarile si presiunile ICCJ, CSM sa declanseze un nou val de numire a judecatorilor la ICCJ, in lipsa unor minimale criterii de transparenta si obiectivitate, intr-un context de vid legislativ dezolant", releva comunicatul, citat de Agerpres.

UNJR atrage atentia asupra 'pericolului' ce il poate prezenta o asemenea pozitie a actualului CSM.

"Daca se vor relua procedurile de numire a judecatorilor la ICCJ, intr-un mod total aleatoriu, fara o procedura transparenta, o parte a actualilor membri reformisti ai CSM isi vor incalca programul si promisiunile electorale, isi vor incalca promisiunea de schimbare a acestei proceduri in scopul aducerii in varful piramidei sistemului judiciar de judecatori cu adevarat competenti, profesionisti si integri, cu respectarea unor standarde de la care nu se poate abdica la acest nivel, indiferent de lipsa acuta de judecatori cu care se confrunta de ani buni majoritatea instantelor din Romania", se arata in comunicat.

UNJR reaminteste CSM ca toate masurile ce le-a luat pana acum in domeniul numirii judecatorilor la ICCJ au fost 'total neconvingatoare si strategia, daca a existat una in acest domeniu, trebuie regandita si urmata cu fermitate'.

Istoricul numirilor controversate la Inalta Curte

  • Potrivit UNJR, ultimele interviuri de promovare la ICCJ au fost marcate de nemultumirea celor 20 de magistrati care s-au prezentat si care au fost respinsi cu totii pe criterii ce nu le erau direct imputabile, ci erau mai degraba consecvente ideii, declarate public de actualul presedinte al CSM, de a gasi o procedura transparenta de examinare a candidatilor.
  • Ulterior, in sedinta din 17 martie, CSM adopta hotararea 160 de aprobare a Ghidului privind procedura de selectie a candidatilor pentru promovarea in functia de judecator la ICCJ. Incepand cu aceasta data, inceteaza efectele Hotararilor Plenului CSM nr. 366/13.05.2010, 482/19.10.2005 si 492/26.10.2005 incidente in materia promovarii judecatorilor la ICCJ. "Hotararea 160/2011 a CSM este suspendata de Curtea de Apel Bucuresti, iar ulterior acestei suspendari CSM isi revoca propria hotarare, lasand in aer intreaga procedura de numire la ICCJ", precizeaza UNJR.
  • Paralel se poarta discutii de modificare prin OUG a Legii 303/2004, care sunt insa privite cu retinere si chiar opozitie de intregul sistem judiciar, UNJR declarand public la acel moment ca se opune unei asemenea solutii, aratand ca, data fiind importanta deosebita a acestei teme, se impune parcurgerea procesului legislativ firesc, care permite consultarea publicului si dezbateri pe marginea proiectului. Ca urmare a acestor demersuri, CSM formuleaza o propunere de modificare legislativa, inaintata Ministerului Justitiei, care, dupa publicarea proiectului pe site trimite proiectul spre adoptare Camerei Deputatilor.
  • Conform UNJR, in mod surprinzator reprezentantii ICCJ solicita comisiei juridice introducerea avizului conform al Colegiului de Conducere al ICCJ in procesul de selectie al candidaturilor, incercand practic sa deturneze intreaga procedura constitutionala, sa goleasca de sens rolul CSM, alegandu-si astfel proprii colegi de complet, intr-un mod ce reflecta un real conflict de interese si incalca legea fundamentala. In prezent soarta acestei propuneri 'mai mult decat surprinzatoare este incerta', decizia in Comisia juridica fiind amanata succesiv.

'In acest context de haos si incertitudine legislativa, de conflicte institutionale fara precedent, UNJR isi exprima clar pozitia impotriva revenirii la vechea modalitate de numire a judecatorilor la ICCJ, caracterizata prin lipsa de transparenta, subiectivism si nerespectarea principiului egalitatii de sanse si atrage atentia ca va apela la toate mijloacele permise de lege pentru a impiedica un asemenea demers ce ar atrage dupa sine un imens regres in procedura de numire la ICCJ, pe care sistemul judiciar nu il mai poate permite si nici tolera', se mai arata in comunicat.