Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Marea Britanie, ca in sistemul de sanatate din Romania exista "o realitate" ce se numeste "lipsa de proceduri", informeaza Mediafax.

"Exista o realitate in sistemul nostru de sanatate si ea se numeste lipsa de proceduri. Este o batalie care se duce acum, pentru ca unui bolnav diagnosticat cu o boala sa i se aplice o anume procedura. Stiu ca s-a facut deja un set de ghiduri de proceduri pentru o serie de boli, dar este un proces lung. Daca ar putea veni un ajutor din partea Asociatiei (medicilor romani din Londra - n.r.), cred ca aici ar putea veni. Nu cred ca in Marea Britanie, in spitale, nu se aplica un set de proceduri pentru aproape orice boala, probabil, dupa ce a fost diagnosticata", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a mentionat, raspunzand unei intrebari din partea unui medic roman, ca ar fi util un transfer de experienta de la spitalele britanice, adaugand ca exista deschidere la Ministerul Sanatatii din acest punct de vedere.

"Pentru colaborarea la nivelul medicilor de familie, va pot spune ca medicul meu de familie este cu mine in delegatie. Daca sunteti de acord, explicati-i dansei. Cred ca ar trebui sa faceti o discutie intre oameni de meserie. Va rog mult, fiti de acord sa va intalniti cu dansa in cursul diminetii de maine (marti - n.r.)", i-a spus Basescu altui reprezentant al comunitatii romanesti, care a vorbit despre dificultatile, mai ales cele financiare, cu care se confrunta medicii.

"Am ridicat problema liberalizarii fortei de munca, raspunsul politicos a fost cel deja stiut"

"(...) Pe fond, relatia bilaterala romano-britanica este o relatie si traditionala si solida. Din punctul nostru de vedere, restrictiile pe care le au inca pentru forta de munca din Romania si Bulgaria sunt unul din punctele de contencios pe care continuam sa le avem. Va pot spune ca si astazi am ridicat problema liberalizarii fortei de munca din Romania, dar raspunsul politicos a fost cel pe care il stiti deja de ani de zile. Sa speram ca in 2012-2013 lucrurile se vor relaxa. Pentru moment, conditiile de acces pe piata fortei de munca din Marea Britanie raman asa cum au fost stabilite de Guvernul Majestatii Sale", le-a spus Basescu participantilor la intalnire.

Intrebat despre exodul medicilor romani, seful statului a spus ca autoritatile romane sunt ingrijorate de acest lucru.

"Nu va ascund ca adesea, in discutiile cu omologi din UE reprosez acest lucru. Se organizeaza recrutari de medici, de ingineri, de IT-isti, in schimb, restrictii pe piata fortei de munca pentru alte meserii sunt slava Domnului. Atunci mi se pare inechitabila aceasta drenare a oamenilor cu inalta calificare. Dar este maxim ce putem face - sa observam. Pe de alta parte, Romania sustine fara rezerve mobilitatea fortei de munca in interiorul UE. Nu putem sa fim demagogi, sa spunem unui medic care decide ca temporar sa lucreze in Marea Britanie <>, cand el aici poate castiga 3-4.000. Deci este un lucru pe care nu-l putem opri. Nu avem decat sa producem medici suficienti pentru a avea medici in tara. Pe de alta parte, nu as spune ca toata suflarea medicala este drenata din Romania. Sunt colective de medici in spitale care nu sunt tentate sa plece", a mai spus seful statului.

El a precizat ca in Tratatul de aderare a Romaniei la UE este prevazut ca, pentru piata fortei de munca, statele membre, printre care si Marea Britanie, au dreptul in raport cu Romania la o perioada de tranzitie pana in 2013.

"Din 2013 nimeni nu mai poate impune Romaniei restrictii pe piata fortei de munca", a conchis seful statului.

"Bugetul Apararii pe care il avem ne permite sa ne respectam toate angajamentele asumate"

Traian Basescu a declarat ca, din cauza recesiunii, bugetul Apararii nu este cel angajat de 2,3% din PIB, ceea ce intarzie programele de dotare a Armatei, insa acesta permite respectarea tuturor angajamentelor asumate si raspunsul la situatiile de urgenta.

Seful statului a precizat ca Romania este o tara care isi poate respecta angajamentele luate in plan militar in misiuni internationale.

"Ne facem obligatiile fata de aliatii nostri. In acelasi timp, trebuie sa spun ca datorita recesiunii nu avem bugetul angajat de 2,3% din PIB, ceea ce intarzie programele de dotare a Armatei, dar bugetul pe care il avem ne permite sa ne respectam toate angajamentele asumate si sa raspundem si situatiilor de urgenta", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca, in trecut, in bugetul MApN erau incluse si fondurile pentru pensiile militare.

"De anul acesta ele nu mai exista acolo, deci chiar daca cifra e putin mai mica, resursa financiara e mai mare pentru functionarea Armatei decat anul trecut. Dar nu este la nivelul 2,3%, cat avem obligatia ca stat membru NATO. Nu spun ca acelasi lucru il fac si alte state aflate in criza. Nu suntem unici, dar asta nu e o scuza pentru nealocarea bugetului la care ne-am angajat", a mai spus seful statului.