Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca miercuri o cerere a senatorului Mircea Banias de ridicare a interdictiei de a parasi tara impusa de procurori in dosarul privind infractiunile de coruptie legate de activitatile de import-export de marfuri provenite din afara granitelor Uniunii Europene desfasurate prin birourile vamale de pe raza Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta, scrie Agerpres.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus, pe 24 mai, fata de senatorul Mircea Banias masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile.

In sarcina senatorului PDL procurorii au retinut infractiunile de aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca intr-o perioada cuprinsa generic intre mai 2010 si martie 2011, la nivelul autoritatilor vamale si portuare din municipiul Constanta s-a constituit un grup infractional organizat avand scopul de a controla institutiile statului roman cu atributii in activitatile de import-export de marfuri prin birourile vamale de pe raza DRAOV Constanta, dar si din municipiul Bucuresti.

"Grupul infractional include un important numar de persoane, intre care oameni politici detinatori ai unor importante functii de stat, cum ar fi cea de senator in Parlamentul Romaniei sau de secretar general al MAI, persoane cu functii de conducere din sistemul vamal, lucratori vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri implicati in activitatea de import-export de marfuri, persoane fizice beneficiare curente a marfurilor importate in Romania si transportatori", sustin anchetatorii.

Sursa citata mentioneaza ca, in 22 octombrie 2010, inculpatul Banias i-a pretins inculpatului Eugen Bogatu, la vremea respectiva director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta SA, sa ii remita cu titlu gratuit mai multe produse provenite din marfurile confiscate si aflate in gestiunea Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.

"In schimbul acestor foloase materiale, in cursul anului 2010, Mircea Banias i-a promis inculpatului Bogatu ca isi va folosi influenta detinuta in virtutea functiei sale pentru a directiona mai multe proiecte economico-administrative in sensul impus de interesele inculpatului Bogatu Eugen si ale intregului grup infractional.

Astfel, Mircea Banias i-a promis lui Bogatu Eugen ca se va implica personal in blocarea unui proiect de restructurare a autoritatii vamale de pe raza judetului Constanta si a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanarii tuturor containerelor din Portul Constanta Sud Agigea, ca va interveni pentru ca o persoana, care nu era agreata de grupul infractional, sa nu fie numita intr-o functie de conducere in cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta si ca isi va folosi influenta pentru mentinerea in functie a unui fost director al Directiei Sanitar Veterinare Constanta", arata sursa.

De asemenea, acesta a promis ca va interveni pentru protejarea inculpatului Liviu Durbac, seful Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.

"Bunurile mentionate mai sus au fost puse la dispozitia lui Mircea Banias, prin intermediul inculpatilor Tudoran Dragos-Iulian (comisionar vamal) si Tudoran Horia-Dan, fratele acestuia, lucrator vamal in cadrul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, responsabil de confiscarile vamale", mai sustine DNA.