Primaria Capitalei intentioneaza sa faca o parcare supraterana cu peste 800 de locuri in Centrul Istoric, sa renoveze Hanul Gabroveni, care va costa aproximativ sapte milioane de euro, Sorin Oprescu estimand ca la jumatatea verii vor fi terminate toate lucrarile din Centrul Istoric, relateaza Mediafax.

Primaria Capitalei are in proiect o parcare supraterana in Centrul Istoric cu peste 800 de locuri, pe cinci-sase etaje, aceasta fiind necesara pentru ca zona se va dezvolta in continuare, a spus, vineri, primarul general Sorin Oprescu, in timpul inspectarii stadiului lucrarilor.

Intrebat daca va fi si o parcare subterana, Oprecu a precizat ca aceasta nu ar avea sens pentru 50-100 de masini. Masinile pentru aprovizionare vor avea acces in zona dimineata, intre orele 4.00 si 6.00.

"Am estimat aproximativ 800-820 de locuri de parcare. Este suficient pentru un moment al zilei, la parter autocarele, iar deasupra va fi parcarea pentru masinile mici", a precizat edilul sef al Capitalei.

Intrebat daca dispune de fonduri pentru aceasta parcare, Oprescu a raspuns: "Nimic nu ne lipseste din tot ceea ce avem".

"Trebuie facut un parteneriat public-privat, este singurul motor care impinge. Avem foarte multi parteneri privati si asta ma bucura, pentru ca ei inteleg care este importanta unei parcari in Centrul Istoric, dar nu a fost inca unul ales. Prezentam problema in Consiliu si imediat dupa ce trece PUZ-ul vor incepe lucrarile", a subliniat Oprescu.

Primarul general a precizat ca sunt finalizate lucrarile pe strazile Filitti, Verona, Franceza, Piata Sfantul Dumitru, urmand ca reabilitarea sa se incheie si pe strazile Postei, Stavropoleus, Sepcari, Covaci, Gabroveni, Selari, Caldarari.

Oprescu a mai spus ca fatadele la patru case ale municipalitatii vor incepe sa fie renovate. "Incerc sa am o intalnire cu marile firme, marile concerne, ca fiecare sa adopte cate o casa, sa putem face fatada la casele de inaltime mica, parter si etaj. La celelalte vor incepe consolidarile. Am discutat cu mai multi care doresc acest lucru in parteneriat public-privat, care presupune o concesiune temporara de un numar de ani, pana se amortizeaza investitia si au cativa ani de profit, pentru ca asa este normal, nu vine nimeni de ochi frumosi", a spus primarul general.

In ce priveste Hanul Gabroveni, Oprescu a spus ca s-a terminat licitatia la Ministerul Culturii si va incepe renovarea acestuia. Hanul Gabroveni va fi facut ca un centru cultural european si va costa cam sase-sapte milioane de lei, a precizat primarul.

El a adaugat ca municipalitatea isi manifesta dreptul de preemptiune pe cladirile primite de la Ministerul Culturii, acestea fiind instrainate sub forma de administrare in urma cu 40, chiar 85 de ani. In Centrul Istoric este doar o astfel de cladire, iar in acest caz nu este cert ca Primaria isi va exercita acest drept, fiind inca negocieri. Este vorba de cladirea de vizavi de Banca Nationala, pe strada Lipscani numarul 25, unde a fost un sediul BCR.

Totodata, Oprescu a spus ca Administratia Centrului Istoric va avea sediul in cladirea in care se afla in prezent Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, pentru ca toti comerciantii din zona sa isi poata rezolva problemele mai simplu.

Primarul Sorin Oprescu a precizat ca s-a intalnit, joi, cu presedintele Benetton Group, care este interesat sa investeasca in Centrul Istoric, dar ca deocamdata nu este nimic concret, fiind vorba de o "simpatie" din ambele parti.

"Benetton doreste colaborarea cu noi, mai are o serie intreaga de afaceri in Romania, este si apropiat de romani. I-am aratat ieri cat am putut si urmeaza sa ii prezentam legislatia romana, parteneriatul public-privat. M-ar onora sa vina Benetton incoace si probabil ca o sa vina, nu este nimic concret insa, decat o simpatie impartasita si de o parte si de alta, eu ca mare chirurg si dansul ( Luciano Benetton, n.r.) ca mare arhitect", a mai spus edilul Capitalei.

Oprescu estimeaza ca la jumatatea acestei veri vor fi finalizate lucrarile in Centrul Istoric si se declara multumit de stadiul actual al lucrarilor, pentru ca au inceput dupa 20 de ani intr-un ritm normal.

"Sunt multumit ca oamenii au inceput sa inteleaga, mai ales proprietarii de magazine care au venit sa ma ajute, in sensul ca am cazut de acord cu unii sa faca fatada, sa repare casa, chiar daca nu este proprietatea lor. In aceste conditii, le voi usura si eu activitatea lor, astfel incat acesta sa reprezinte si centru cultural, si centru comercial", a mai spus primarul Sorin Oprescu.