Sindicalistul Marius Petcu ramane in arest, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins, marti, ca neintemeiata, cererea avocatilor lui de eliberare provizorie sub control judiciar, decizia putand fi atacata cu recurs la instanta suprema, informeaza Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti a dezbatut, marti, o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar facuta de avocatii sindicalistului Marius Petcu, pe care a respins-o, dupa deliberari, ca fiind lipsita de temei juridic.

Procurorul DNA prezent la procesul in care Marius Petcu a cerut eliberarea provizorie sub control judiciar a aratat ca lasarea acestuia in libertate nu este oportuna pentru ca ancheta este inca la inceput si sindicalistul ar putea influenta persoane din dosar sau ar comite noi fapte.

Procurorul anticoruptie s-a opus admiterii cererii, din mai multe motive, unul dintre acestea fiind ca urmarirea penala in cazul lui Marius Petcu este in faza de inceput, anchetatorii urmand sa administreze noi probe in acest caz.

Procurorul a precizat ca Petcu este invinuit de "fapte cu caracter continuat, fiind vorba de sume pretinse lunar", acesta fiind inca un indiciu din care reiese ca el ar putea comite astfel de fapte in continuare.

"Exista posibilitatea ca acesta sa ia legatura cu persoane implicate in dosar, precum co-invinuiti sau martori, prin prisma calitatii sale de persoana publica, cu situatie materiala foarte buna, putand sa faca acest lucru chiar si prin intermediari", a aratat procurorul.

Acesta a adaugat ca indiciile si probele in baza carora s-a admis arestarea preventiva a liderului sindical le-au reprezentat doua interceptari telefonice din 1 martie si 24 martie, in care Petcu a fost surprins cerand bani. Totodata, procurorul a aratat ca DNA se afla in posesia declaratiei unui martor din care ar reiesi foarte clar ca Petcu era perfect constient despre implicarea faptelor pe care le face.

"Ar fi vrut sa faca actele in asa fel incat sa nu para ca ia vila pe doua milioane de lei vechi, a declarat martorul in fata organului de urmarire penala, ceea ce denota ca (Marius Petcu, n.r.) era constient de faptele sale", a aratat procurorul DNA.

In ceea ce priveste motivarea aparatorilor ca Petcu are trei copii in intretinere, procurorul a aratat ca "doi din cei trei copii ai sai sunt majori si nu necesita intretinerea acestuia intrucat se presupune ca se pot intretine singuri".

In legatura cu unele documente depuse de avocatii lui Marius Petcu referitoare la decizii ale unor instante privind cazuri similare, procurorul DNA a aratat instantei ca "una este sa lasi libera o persoana care a luat o data o 100-200 de euro si alta este sa lasi in libertate o persoana care a fost prinsa cerand bani lunar, primind de fiecare data zeci de mii de euro".

In replica, avocatii lui Petcu au sustinut ca ancheta in cazul clientului lor ar fi aproape de finalizare, in sensul ca DNA ar fi audiat "aproape" toti martorii din dosar, precum si pe notarul public care este invinuit in cauza.

Acestia au mai aratat ca Marius Petcu este o persoana cu studii superioare, ca are trei copii in intretinere si ca a detinut o functie respectabila in sistemul sindical din Romania. Avocatii au precizat ca elementele personale ar permite admiterea cererii de eliberare a lui Petcu si au depus la instanta hotararea Federatiei Sanitas prin care functia de presedinte detinuta de acesta la organizatia sindicala a fost preluata de vicepresedinte.

Aparatorii lui Petcu au depus si o serie de documente care sa contureze practica judiciara privind astfel de cereri, solicitand instantei lasarea in libertate sub control judiciar a clientului lor.

In ultimul cuvant, Marius Petcu a aratat ca este de acord cu cele sustinute de avocatii sai. "Pot sa va asigura ca daca ma veti lasa in libertate nu voi fi un inculpat problema si voi respecta toate obligatiile ce mi se vor impune", a spus Petcu in fata instantei.

Marius Petcu este arestat preventiv din 31 martie, in dosarul in care este acuzat de luare de mita.

In 24 martie, Marius Petcu a fost prins luand mita 40.000 de euro, o parte din banii ceruti omului de afaceri Petre Scrieciu pentru ca firma acestuia sa execute lucrarile la un centru pentru sindicate din Snagov.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmite de procurori, in perioada anilor 2009-2010, Marius Grigore Petcu, in calitate de presedinte al Federatiei Sanitas, a primit de la directorul unei societati comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentand circa 20 la suta din valoarea fiecarei situatii de lucrari decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de executie lucrari.

Contractul are ca obiect executarea obiectivului "Centrul de educatie, perfectionare si recreere - Snagov", pretul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei, fara TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fara TVA, potrivit unui comunicat de joi al DNA.

De asemenea, in 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit, prin intermediar, un imobil tip vila situat in statiunea Predeal in valoare de circa 200.000 euro.

"Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele transe din mita neplatite inca, aferente lunilor urmatoare, sau de a facilita obtinerea de catre aceeasi firma a unei lucrari viitoare", mai noteaza procurorii anticoruptie.

Cei 40.000 de euro primiti de Petcu, cand a fost prins in flagrant delict, reprezentau transele aferente lunilor ianuarie si februarie 2011, potrivit DNA.