Premierul Emil Boc a declarat sambata, la Miercurea Ciuc, unde participa la Conferinta de alegeri a PDL Harghita, ca "ministrul Sanatatii are sustinere sa faca reforma in sanatate pentru ca aceasta este necesara".

"In al doilea rand, din prima analiza prezentata nu rezulta o cauzalitate directa intre cele doua decese intervenite si desfiintarea centrului de sanatate si a acelui spital, dar in al treilea rand doresc sa spun ca exista la nivel local disfunctionalitati in ceea ce priveste asigurarea functionarii sistemului sanitar cu ambulante sau cu SMURD, pentru ca vietile sa fie salvate si am cerut responsabilitati clare si asumarea acestora la nivel local pentru ca aceste cazuri de urgenta sa ajunga la timp si la oamenii care au nevoie pentru ca orice viata este extrem de importanta. V-am spus, responsabilitatile sunt ale celor care au atributii concrete. Din analizele efectuate mi s-a spus ca atat accidentul cerebral, cat si infarctul nu au legatura cu desfiintarea spitalelor, pentru ca, chiar daca ar fi functionat, nu ar fi putut trata acolo", a explicat Emil Boc.

Un barbat de 41 de ani a decedat joi dimineata in curtea fostul spital orasenesc din Balcesti, desfiintat pe 1 aprilie prin ordin al Ministerului Sanatatii. In aceeasi zi, in localitatea Baneasa din judetul Constanta, ramasa recent fara spital in urma aceleiasi decizii a ministerului, un barbat de 60 de ani a murit, dupa ce a asteptat autosanitara 40 de minute, ambulanta constituind singurul ajutor de urgenta.

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, a subliniat vineri, intr-o conferinta de presa, ca niciunul dintre cele doua cazuri ale barbatilor decedati nu ar fi putut fi tratat in unitatile sanitare desfiintate.