Kazuko Yamashita avea cinci ani cand bomba lansata de armata SUA asupra orasului Nagasaki i-a distrus casa in cateva secunde, scrie Reuters. A trait toata viata cu teama ca se va imbolnavi, in cele din urma frica adeverindu-i-se.

Yamashita sufera de diabet, are probleme cu glanda tiroida si osteoporoza. Locuieste impreuna cu fiica ei si cele doua nepoate in Tokio, intr-o casa cu doua etaje.

"Pot parea insensibila la ceea ce se intampla si datorita faptului ca am fost serios expusa radiatiilor, si nu vad de ce ar trebui sa ma impresioneze ceea ce se intampla acum", a declarat reporterilor Reuters.

"Oamenii sunt extrem de sensibili deoarece expunerea la radiatii este un lucru grav. Dar eu am fost la 3,6 kilometri de bomba de la Nagasaki, acum deja au evacuat populatia pe o raza de 20 de kilometri de reactorul cu probleme. Nu pot intelege sentimentul de panica."

La aproape o saptamana de la cutremurul si tsunami-ul care au declansat criza nucleara de la reactorul Fukushima Daiichi, situat la 240 de kilometri de Tokio, majoritatea expatilor si a turistilor au parasit Japonia din cauza amenintarii unui dezastru nuclear.

Yamashita spune ca nu poate sa spuna ca nu este ingrijorata, dar nu este panicata din cauza stirilor. "Ma ingrijorez pentru nepoatele mele. Sunt inca foarte mici. Consecintele radiatiilor le resimti mult mai tarziu dupa ce ai fost expus, de aceea este infricosator."

In vara lui 1945, Yamashita a fost martora unuia din cele mai teribile bombardamente nucleare din istoria omenirii.

"N-am putut vedea nimic, dar zgomotul era incredibil - sunetul sticlei zburand in toate partile. In cateva minute totul s-a schimbat. Din casa noastra nu mai ramasesera decat stalpii de rezistenta, si totul in jurul nostru era rosu", povesteste Yamashita.

"Nu inteleg de ce este atat de multa agitatie legata de reactorul de la Fukushima. Nu se poate compara."

Fiica ei, Shigeko Hara, are aceeasi atitudine, probabil influentata de mama ei Yamashita, desi are probleme cu glanda tiroida, o afectiune des intalnita la copiii supravietuitorilor bombei atomice.

"Cat de in siguranta suntem? Depinde de vant si de ce urmeaza sa se intample, e ingrozitor pentru ca am copii", spune Shigeko. Are 39 de ani si spune ca este infricosator faptul ca epicentrul cutremurelor se schimba. "Am incaltari sport zilele astea chiar si la munca, pentru ca nu stii ce urmeaza sa se intample si trebuie sa fii pregatit pentru orice."

Ca multi locuitori din Tokio, are intr-un rucsac aspirina, plasturi, manusi, sosete si incaltari cu care sa poata calca peste sticla sparta. Si marturiseste ca mancarea expira in curand. A stat la coada miercuri pentru a cumpara lapte pentru fiicele ei de 7 si 11 ani.

Familia ei incearca sa economiseasca energie, noaptea purtand mai multe pulovere pentru a suporta frigul din Tokio.

Kazuko Yamashita si fiica ei spun ca problemele lor sunt mici in comparatie cu ceea ce traiesc japonezii din zonele afectate de tsunami. "Mi-am sunat o prietena din copilarie care locuieste in apropierea reactorului si i-am spus ca am trecut prin momente mult mai grele in trecut", spune Yamashita.

"Japonezii sunt oameni puternici, si pot suporta multe."​