Comisia Europeana ar putea prezenta vineri rapoartele intermediare privind justitia din Romania si Bulgaria, elaborate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare - au declarat surse europene, citate de Agerpres. Totusi, un anunt in acest nu fusese facut pana joi seara. De obicei, in cazul acestor documente, prezentarea de catre CE are loc in cadrul unui briefing tehnic on-the-record.

Comisia Europeana elaboreaza de doua ori pe an rapoarte de evaluare. Unul dintre documente este prezentat in luna iulie, este mai cuprinzator si contine elemente politice. Un alt raport - strict tehnic, cu caracter intermediar, este prezentat la inceputul anului.

Mecanismul de Cooperare si Verificare a Romaniei si Bulgariei a fost introdus odata cu aderarea celor doua state la Uniune Europeana si contine mai multe conditionalitati privind reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei.

In urma cu aproape o luna, ministrul roman al Justitiei, Catalin Predoiu, a discutat, la Bruxelles, cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, despre recentele progrese ale sistemului judiciar din Romania. Pe de alta parte, comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a discutat saptamana trecuta cu oficialii romani, la Bucuresti, despre necesitatea continuarii reformelor, a luptei anticoruptie si a asigurarii resurselor necesare in acest scop.