Institutul Geologic al Romaniei a precizat joi, printr-un comunciat de presa, ca efectele subfurtunii magnetice asupra planetei si a organismelor vii sunt nesemnificative, referindu-se la eruptia solara anuntata de NASA pentru perioada 15-17 februarie, cea mai puternica din ultimii 4 ani.

Magnetograma IGR pentru ziua de 17 februarieFoto: Institutul Geologic al Romaniei

Eruptia se pare ca a afectat deja comunicatiile prin radio in China si poate afecta si liniile de inalta tensiune dar si satelitii aflati pe orbita circumterestra.

"Referitor la furtuna solara intens mediatizata, specialistii Observatorului Geomagnetic National "Surlari" al Institutului Geologic al Romaniei precizeaza ca pentru perioada 15-17 februarie 2011, Observatorul a inregistrat doar o subfurtuna magnetica, pentru un interval scurt, intre orele 20-22 timp universal, in data de 15 februarie. Zilele de 16 s i 17 februarie au aratat o evolutie rapida a acestei subfurtuni, spre o perioada de calm magnetic. Efectele acestei subfurtuni asupra planetei si a organismelor vii sunt nesemnificative, se arata in comunicat.

Potrivit comunicatului, "vulnerabilitatea tehnologii este corelata dramatic cu evenimentele din spatiul extraterestru, in special cu activitatea solara."

"Ce efect vor avea aceste evenimente asupra vietii pe planeta Pamant, este o intrebare provocatoare pentru intreaga comunitate stiintifica, tinand cont ca numeroase sisteme necesare activitatii umane pot fi afectate (transmisiile de la si catre sateliti a informatiilor vitale, cum ar fi prognoze ale vremii, informatii militare, semnale de comunicatii radio-tv, informatii de credit card sau pagere, informatii utile navigatiei maritime sau aeriene, comunicatii mobile etc).