Vicepresedinta Comisiei Europene, Viviane Reding a comentat intr-o emisiune pentru RFI si TV5 Monde arestarile din vamile romanesti, afirmand ca anchetele de la frontiere, soldate in ultimele saptamani cu arestarea a zeci de vamesi si politisti, demonstreaza ca justitia incepe sa functioneze in Romania.

Viviane Reding a spus ca apreciaza actiunile anticoruptie de la granitele Romaniei. "In legatura cu demiterea sefului vamilor din Romania, e ca povestea cu paharul pe jumatate gol sau pe jumatate plin. Mie mi se pare foarte pozitiv ca intr-un stat membru, oameni acuzati de coruptie sa fie prinsi de justitie, pentru ca daca n-ar fi prinsi de justitie, ar fi si mai rau. Deci a da exemplul, a spune "coruptia nu e permisa, o sa fiti pedepsiti" e un lucru foarte bun, e directia pe care trebuie mers, e un semn ca justitia incepe sa functioneze", a declarat comisarul pentru Justitie, in emisiunea "Internationales", realizata de RFI, TV 5 si ziarul Le Monde.

Comisarul a spus ca aderarea la Spatiul Schengen are doua dimensiuni: una tehnica si una politica. "Dupa ce Comisia face raportul tehnic, statele membre trebuie sa spuna in unanimitate daca cele doua pot fi integrate in club. Aici survine problema, pentru ca exista mai multe state membre care spun NU pentru moment. Cat timp ele spun NU, va fi NU, acordul trebuie sa fie unanim", a explicat Viviane Reding.

Politisti si mascati, coordonati de ofiteri ai DGA si de procurori ai DNA au descins martea trecuta in vamile Stamora Moravita (Timis) si Naidas (Caras - Severin). Mai multi vamesi si politisti de frontiera sunt suspectati de luare de mita si inlesnire a traficului cu tigari din Serbia. Suspectii au fost adusi la Bucuresti cu elicoptere si masini, iar judecatorii au decis arestarea lor.

O actiune similara avusese loc in urma cu o saptamana la vama Siret, din judetul Suceava.