Aproape 80 de politisti de frontiera si vamesi au fost retinuti, joi dimineata, in Vama Siret, pentru trafic de tigari si luare de mita, transmite Mediafax. Intre acestia se numara si seful Punctului de Trecere al Frontierei. Traficul in vama a fost reluat in jurul orei 09.30, dupa ce a stat complet blocat, cozile de masini intinzandu-se pe aproape doi kilometri.

UPDATE17.00 Politistii de frontiera si vamesii ridicati de la PTF Siret, pentru fapte de coruptie si contrabanda cu tigari, au fost adusi, joi dupa-amiaza, la sediul DNA din Bucuresti, unde sunt audiati de procurori.

Procurorii DNA si ofiterii de la Directia Generala Anticoruptie (DGA) au declansat o ampla operatiune, joi dimineata, fiind efectuate peste 70 de perchezitii in judetul Suceava, la domiciliile vamesilor, dar si la sediul Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. Ancheta procurorilor vizeaza aproape 80 de politisti de frontiera si vamesi.

"Actiunea de astazi, desfasurata de structurile specializate ale MAI, sub coordonarea procurorilor DNA, in zona Punctului de Trecere a Frontierei Siret, face parte din planul de masuri dispus la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor pentru eficientizarea actiunilor de prevenire si combatere a faptelor de coruptie in randul personalului. Actiunea comuna a fost demarata in urma cu mai mult timp, fiind angrenate efective ale Directiei Generale Anticoruptie, Politiei Romane, Jandarmeriei Romane, Politiei de Frontiera Romane, cu sprijinul informativ al Serviciului Roman de Informatii", se arata intr-un comunicat al MAI transmis joi Agerpres.

Sursa citata mai mentioneaza ca la nivelul Politiei de Frontiera au fost dispuse masurile necesare pentru asigurarea continuitatii formalitatilor de control la trecerea frontierei in PTF Siret, iar activitatile specifice se desfasoara normal in prezent, nefiind afectata securizarea frontierelor.

UPDATE Persoanele implicate urmeaza sa fie aduse la sediul DNA din Bucuresti pentru audieri, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare. Politistii si vamesii sunt acuzati de trafic de tigari si luare de mita.

Ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie si procurori anticoruptie fac, in paralel, perchezitii atat la sediul vamii, cat si la domiciliile politistilor si vamesilor retinuti, filajul in acest caz fiind inceput inca in urma cu sase luni, sustin surse judiciare.

In vama sunt mai multe masini cu politisti mascati.

Fostul sef la Vama Siret, unul dintre cei vizati de ancheta

Printre politistii de frontiera vizati in ancheta privind coruptia si contrabanda cu tigari se afla si comisarul-sef Aurel Anea, de la IJPF Suceava, au declarat surse judiciare.

Aurel Anea a fost ridicat in urma perchezitiilor desfasurate la Punctul de Trecere a Frontierei Siret si la domiciile celor vizati.

Pana la jumatatea lunii decembrie 2010, Anea a fost sef la Vama Siret, cand in locul lui a fost delegat pentru 60 de zile comisarul-sef Madalin Ionescu, de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, masura fiind luata "pentru eficientizarea activitatilor desfasurate in PTF Siret", potrivit presei locale.

Aurel Anea urma sa activeze in cadrul biroului Supravegherea si Controlul Trecerii Frontierei din Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Suceava