Guvernul a alocat, in sedinta de miercuri, 10 milioane de lei pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului, raspunzand astfel solicitarii Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, transmite Agerpres.

"Suma solicitata acopera doar in parte necesarul pentru finalizarea lucrarilor, care urmeaza sa fie executate in 2011, restul banilor urmand a fi acoperiti din fonduri proprii ale Patriarhiei", a precizat Ioana Muntean, in conferinta de presa de la finalul sedintei de Guvern.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, solicitase, in decembrie 2010, in contextul dezbaterii Legii bugetului de stat, printr-o scrisoare adresata presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, inscrierea in bugetul de stat pe 2011 a 20 de milioane de lei pentru proiectul Catedralei Mantuirii Neamului.

Patriarhul afirma ca cele 20 de milioane reprezinta "doar 10% din costul estimat de 200 milioane lei pentru lucrarile din 2011, care urmeaza a fi acoperite din donatiile credinciosilor dornici sa ajute, desi populatia tarii este profund afectata de criza economico-financiara".

PF Daniel a argumentat ca, in 2010, desi au fost solicitate cele 20 de milioane de lei, "nu s-a alocat nicio contributie de la bugetul de stat pentru acest obiectiv important". El amintea ca, in 2009, Patriarhia a primit, prin legea bugetului de stat, 5 milioane de lei pe care le-a folosit integral.

De asemenea, PF Daniel sustinea ca, in 2010, cel mai important contributor la bugetul Patriarhiei a fost Consiliul local al sectorului 2, cu 10 milioane de lei, pentru aceeasi catedrala.