Cei cinci mineri care si-au pierdut viata sambata in explozia produsa la mina Uricani vor fi inmormantati marti, cand pe intreg teritoriul judetului Hunedoara va fi zi de doliu, anunta Agerpres. In semn de solidaritate, la ora 12:00, timp de trei minute, prin ordin al prefectului judetului Hunedoara, toate institutiile si autoritatile publice locale vor intrerupe activitatile pentru pastrarea unui moment de reculegere. Luni, cateva zeci de mineri au aprins, la ora 12:00, lumanari si candele la troita ridicata in curtea sediului administrativ al minei.

Activitatea de exploatare a carbunelui la Exploatarea Miniera Uricani a fost intrerupta de luni, reluarea productiei urmand sa fie decisa atunci cand conditiile de lucru din subteran vor fi sigure pentru angajati. In zilele in care nu se lucreaza in subteran minerii vor fi platiti cu salariul de baza si sporul de vechime. La mina Uricani lucreaza aproximativ 800 de angajati.

Sambata, cinci angajati ai Exploatarii Miniere Uricani au murit intr-o explozie de metan, care a avut loc intr-o galerie situata la o adancime de 430 de metri, in subteranul minei. Deflagratia s-a produs dupa ce o echipa formata dintr-un inginer si patru electricieni a executat lucrari de revizie la un transformator electric si apoi a cuplat instalatia.

In subteranul minei Uricani nu se va intra pentru o perioada de aproximativ 10 zile, interval in care va fi efectuata doar evacuarea apei din galeriile de la Orizontul 300 pentru a se preveni eventualele inundatii.

Ca urmare a tragediei de sambata, a fost constituita o comisie de ancheta, formata din specialisti ai Inspectiei Muncii, Companiei Nationale a Huilei si Institutului National de Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva, care va decide programul actiunilor viitoare.

Ministrii Economiei, Ion Ariton, si Muncii, Ioan Botis, s-au aflat, duminica, la Uricani, unde au discutat cu conducerea Companiei Nationale a Huilei. De altfel, dupa cum a precizat Ion Ariton, Executivul va promova in urmatoarea sedinta o ordonanta de urgenta cu ajutoarele suplimentare care vor fi acordate familiilor celor cinci mineri decedati.

La randul sau, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va prezenta Guvernului doua formule de sprijin social pentru familiile minerilor morti in accidentul de la Uricani, un pachet de urgenta si unul individualizat, pe termen lung.

La Uricani au ajuns mesaje de condoleante din partea presedintelui Traian Basescu, a presedintelui Senatului, Mircea Geoana, a patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel.