Ministerul Afacerilor Externe il invita pe ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, sa faca o vizita in Romania pentru a se informa direct asupra situatiei reale, din teren, MAE apreciind ca nu exista nicio baza reala pentru justificarea declaratiilor acestuia. "Ministerul Afacerilor Externe ii adreseaza ministrului francez al Afacerilor europene, Laurent Wauquiez, invitatia de a efectua o vizita in Romania pentru a se informa direct asupra situatiei reale, din teren", se arata intr-un comunicat.

MAE ia nota cu ingrijorare de declaratia publica facuta joi de ministrul pentru Afaceri europene al Frantei, Laurent Wauquiez, potrivit careia aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen ar periclita securitatea Uniunii Europene in ansamblu.

Totodata, in 26 ianuarie va fi prezentat sistemul Integrat Vamal de Securizare a Frontierei, eveniment la care vor participa ambasadorii statelor membre Schengen.

Fragmente comunicat MAE:

  • Securitatea Uniunii este o prioritate pentru Romania, care este preocupata cel putin in egala masura cu celelalte state membre sa o asigure la cele mai ridicate standarde. Investitiile importante facute in securizarea frontierei externe a Uniunii, tehnologia de ultima ora folosita si pregatirea foarte buna in vederea aderarii la Schengen sunt argumente in acest sens.
  • Ministerul Afacerilor Externe reaminteste, totodata, ca raportul privind protectia datelor cu caracter personal a fost adoptat de toate statele membre, iar Decizia Consiliului in acest sens a reprezentat baza legala care a permis Romaniei (si Bulgariei) sa se conecteze la Sistemul de Informatii Schengen (SIS) incepand cu 5 noiembrie 2010. Acest sistem permite incarcarea de date si transmiterea de alerte.
  • In cele peste doua luni si jumatate de la conectarea la sistem nu au fost inregistrate niciun fel de probleme de tipul celor evocate in declaratia publica sus-amintita. Dimpotriva, participarea Romaniei la schimbul de date a permis identificarea si prinderea unui numar important de persoane aflate in evidenta sistemului. Ca urmare a consultarii Sistemului Informatic Schengen, autoritatile romane au localizat 192 de persoane ce fac obiectul unor semnalari in SIS.
  • Misiunile de evaluare Schengen a frontierelor Romaniei s-au finalizat cu rapoarte favorabile, implementarea standardelor Schengen in unele domenii fiind considerate bune practici.
  • Analizele, inclusiv ale autoritatilor comunitare, demonstreaza faptul ca Romania nu reprezinta un risc din punct de vedere al imigratiei ilegale pentru Uniune.

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez si-a exprimat joi temerile legate de accesul criminalitatii organizate internationale la baza de date europeana.

"Daca baza de date (...) a Spatiului Schengen cade in mainile criminalitatii organizate internationale, intreaga securitate interna europeana se sterge", a spus el, intr-o conferinta de presa sustinuta la Helsinki, evocand baza utilizata de politiile de frontiera.

Wauquiez a reafirmat pozitia comuna franco-germana, potrivit careia aderarea Bulgariei si a Romaniei la spatiul european fara frontiere care reuneste 25 de tari este prematura.

"Suntem intr-un sector in jurul Romaniei, al Bulgariei si al Greciei" unde "trei sferturi dintre problemele" legate de intrarea ilegala a persoanelor si bunurilor in UE "sunt concentrate: imigratie ilegala, trafic de arme, problematica drogurilor, trafic de copii", a spus ministrul francez.

Analizele, inclusiv ale autoritatilor comunitare, demonstreaza faptul ca Romania nu reprezinta un risc din punct de vedere al imigratiei ilegale pentru Uniune.