Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate, marti, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc. Exceptia asupra OUG 77/2009 a fost ridicata de Asociatia Organizatorilor si Producatorilor de Jocuri de Noroc din Romania intr-un proces cu Guvernul.

In 24 iunie 2009, premierul Emil Boc a anuntat ca Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta care reglementeaza exploatarea si organizarea jocurilor de noroc.

''Obiectivul acestui act normativ vizeaza actualizarea taxelor percepute care erau nemodificate din anul 2000 si reducerea evaziunii fiscale in acest domeniu prin impunerea unor masuri si garantii suplimentare'', explica atunci premierul. In actul normativ adoptat se face o delimitare clara, exacta, fara echivoc a categoriilor de jocuri de noroc pentru care Comisia de autorizare acorda autorizatie de exploatare a jocurilor de noroc/licenta de organizare, cu definitii reprezentative fiecarui tip de joc.

Actul normativ stabileste, printre altele, taxa aferenta licentei de organizare pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, la 400.000 lei, concomitent cu cresterea taxei anuale pentru fiecare masa in Bucuresti, de la 200.000 de lei la 250.000 lei, si in alte localitati, de la 100.000 lei la 120.000 lei. Pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine va fi achitata o taxa anuala de 8.000 lei.

In schimb, taxa aferenta licentei de organizare pentru jocurile de tip slot-machines va fi stabilita la 25.000 de lei. Potrivit OUG, in ceea ce priveste jocurile bingo desfasurate in sali de joc, taxa va fi de 30.000 lei pentru fiecare sala. La aceasta taxa se adauga o suma care va fi platita in avans la Trezoreria Statului, reprezentand 5% din valoarea nominala a cartoanelor achizitionate de la Imprimeria Nationala, cerinta prevazuta si de legislatia actuala.