Ministrul de Externe Teodor Baconschi spune, intr-un interviu acordat Financial Times, ca, in opinia sa, credibilitatea Uniunii Europene este in pericol in cazul in care toate statele membre nu sunt tratate dupa aceleasi reguli, cu referire la o eventuala amanare a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Seful diplomatiei de la Bucuresti mai afirma, in interviu, ca tara nostra indeplineste toate criteriile tehnice pentru a fi admisa in Spatiul Schengen si catalogheaza argumentele politice pentru o eventuala amanare ca fiind "irelevante".

Romania si Bulgaria se asteptau sa adere la Spatiul Schengen in martie, insa Franta si Germania au anuntat ca vor incerca sa blocheze o decizie in acest sens, pe fondul ingrijorarilor privind coruptia, sistemul judiciar si crima organizata, noteaza FT.

  • "Daca vrem ca cetatenii nostri sa evite tentatia euroscepticismului... trebuie sa le aratam ca Europa isi respecta propriile principii, standarde si proceduri. Fara acest lucru, credibilitatea proiectului european este sub semnul riscului", spune Teodor Baconschi, adaugand ca "Noi ne-am facut temele, iar nivelul pregatirii noastre pentru aderarea la Schengen a fost confirmat de nu mai putin de 7 misiuni de evaluare. Deci as spune ca, de facto, Romania e deja in spatiul Schengen".

Financial Times aminteste si faptul ca ministrul Baconschi a avertizat, recent, referitor la aderarea la spatiul Schengen, ca drept raspuns la o eventuala neadmitere in spatiul Schengen, Bucurestiul ar putea denunta unilateral monitorizarea pe Justitie si conditiona aderarea Croatiei la UE (sustinuta puternic de Germania).

In decembrie, Franta si Germania au cerut Uniunii Europene sa amane aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, spunand ca intrarea celor doua tari intr-un spatiu de circulatie fara vize este prematura. Cele doua state vor garantii ca aceste tari "vor pune capat coruptiei si criminalitatii organizate si ca frontierele lor vor fi pazite".