Ion Alexandru Ţiriac explica, intr-un comunicat remis joi HotNews.ro, motivele pentru care a actionat in judecata statul roman, solicitand despagubiri de circa 1,3 milioane de euro pentru reţinerea sa timp de nouă ore în 2004 si respectiv, ingradirea ulterioara a dreptului la libera circulatie timp de aproape 5 luni (in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri"). Tiriac jr. a fost achitat, ulterior, in acest dosar, el aratand acum ca "aceste tratamente" i-au fost " aplicate pentru fapte care nu au existat".

  • "Cererea de chemare in judecata a Statului Roman pe care am depus-o recent la Tribunalul Bucuresti este reactia fireasca si pe deplin justificata a oricarui cetatean roman caruia i s-au incalcat flagrant drepturile fundamentale, prevazute de Constitutie si de conventiile internationale la care Romania este parte. Retinerea fara nicio explicatie timp de peste 9 ore si, respectiv, ingradirea ulterioara a dreptului la libera circulatie timp de aproape 5 luni, in cursul anului 2004, sunt tratamente nejustificate ce mi-au fost aplicate pentru fapte care nu au existat – lucru certificat de altfel prin solutiile definitive dispuse de instantele de fond, apel si recurs din Romania, in toate ciclurile procesuale parcurse. Rezolutiile procurorului privind inceperea urmaririi penale nu au continut nici o referire la vreo proba pertinenta si nici o motivare asupra tratamentului ce mi-a fost aplicat. In speta, gravitatea situatiei deriva din masurile preventive luate de procuror si instante pe parcursul urmaririi penale, in anul 2004, prin restrangerea dreptului meu la libertate si la libera circulatie, incalcandu-se Constitutia si Conventia Europeana a Drepturilor Omului", arata fiul omului de afaceri Ion Tiriac.
  • "Prejudiciile de imagine, in plan profesional si personal, ce mi-au fost aduse printr-un astfel de tratament inadecvat, gratuit si mai ales nelegal, sunt inestimabile. Prin cererea adresata recent justitiei, solicit reparatii de ordin material si moral cu stricta aplicare a legii din Romania. In acest sens, dispozitiile articolului 504 si urmatoarele din Codul de Procedura Penala prevad „dreptul la repararea de catre Stat a pagubei suferite de persoana cu privire la care s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare si care, in cursul procesului penal, a fost privata de libertate, ori careia i s-a restrans libertatea in mod nelegal, ipotezele nefiind limitative. In virtutea acestor prerogative legale, am inteles sa formulez cererea de chemare in judecata, aflata pe rolul Tribunalului Bucuresti", mai spune Ion Alexandru Tiriac.
  • "Date fiind cele de mai sus, rog opinia publica din Romania sa ia act de faptul ca demersul judiciar demarat de mine este si un semnal de alarma tras asupra neajunsurilor Ministerului Public din Romania. Este esential ca tratamentele nejustificate ce mi-au fost aplicate mie sau altor romani (lucru certificat prin numarul semnificativ de dosare depuse de romani la CEDO), sa nu se transforme intr-un precedent periculos, care nu aduce beneficii nici imaginii Romaniei, nici sistemului judiciar si administrativ romanesc. In linia celor de mai sus, in cazul in care instanta se va pronunta in favoarea actiunii mele, banii obtinuti vor fi folositi in scop umanitar. Astfel, intentionez sa infiintez o fundatie care sa analizeze si sa sustina cazurile acelor cetateni abuzati din punct de vedere procedural si juridic si ale caror drepturi constitutionale au fost incalcate", incheie Ion Alexandru Tiriac.

Ion Alexandru Tiriac (34 de ani), fiul omului de afaceri Ion Tiriac, a venit cu aceste precizari dupa ce cotidianul Adevarul a scris, joi, ca acesta solicita statului roman daune morale si materiale in valoare de aproximativ 1,3 milioane de euro, in urma scandalului "Cocaina pentru VIP-uri". Tiriac jr. s-a adresat in acest sens Tribunalului Bucuresti si a deschis deja si doua procese la CEDO. El le cere judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti sa oblige statul roman sa ii plateasca 1.253.558 de euro si 126.648 de lei, despagubiri pentru prejudiciul moral si material suferit prin privarea de libertate, la 23 iunie 2004, timp de noua ore. Practic, Tiriac jr. pretinde cate 2.400 de euro pentru fiecare minut petrecut in detentie.

Ion Alexandru Tiriac a mai invocat, in solicitarea adresata justitiei, si perioada 24 iunie 2004 - 4 noiembrie 2004, cand a avut interdictia de a parasi tara. El a depus la Tribunalul Bucuresti zeci de documente din dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", in care a fost cercetat pentru trafic, consum ilicit de droguri si punerea la dispozitie a locuintei in vederea consumului de stupefiante, dosar in care, in cele din urma, a fost achitat definitiv.

Din cei 1.250.000 de euro solicitati ca daune morale, Tiriac jr. arata ca 750.000 de euro reprezinta daune pentru "sentimente negative" care i-au afectat sanatatea, iar 500 de mii de euro, daune pentru ca "i-a fost afectata activitatea in afaceri".

  • "Imposibilitatea de a-mi revedea mama, in contextul aratat, mi-a creat o profunda tristete si durere. La aceste sentimente s-a adaugat frustrarea de a nu putea face nimic si de a nu sti exact ce se intampla, nefiind informat oficial. In acest context, am acumulat numeroase sentimente negative care mi-au afectat viata si care s-au agravat exponential cu fiecare prelungire a masurilor obligarii de a nu parasi tara", sustine Tiriac jr.
  • "Precizez in acest context ca subsemnatul am fost nevoit sa dau multor persoane dese explicatii despre motivele pentru care nu pot parasi tara, ceea ce m-a pus mereu intr-o stare de inferioritate fata de partenerii de afaceri, creandu-mi din nou sentimente de frustrare si neputinta", mai arata el.

Tiriac jr. detinea, in acea perioada, functia de membru al Consiliului de Administratie al Allianz Tiriac Asigurari SA.

Fiul lui Ion Tiriac cere si daune materiale - cheltuielile cu avocatii pentru a deschide doua procese contra statului roman la CEDO (126.648 de lei) si pretul biletului de avion pentru SUA de la 23 iunie 2004 (3.558 de euro) - bilet pe care Ion Alexandru Tiriac nu l-a mai putut folosi, din cauza ca a fost retinut.