Indemnizatia pentru mame a dat peste cap programarile de nastere. "Pariu ca anul asta se va inregistra un numar record de nasteri in perioada 21-31 decembrie?" Pariurile au inceput pe forumul HotNews.ro, iar realitatea pare sa le dea dreptate. HotNews.ro a realizat o ancheta incognito in care a verificat daca doctorii sunt de acord sa provoace o nastere inainte de termen, date fiind "constrangerile economice si ordonanta adoptata de Guvern". Raspunsul unanim a fost: daca termenul de nastere nu este devansat cu mai mult de doua saptamani, nu este absolut nicio problema. "Sunt cereri multe pana in ianuarie, dar inca mai sunt locuri pentru ca totul se rezolva in viata asta", a declarat un doctor.

Decizie pe final de anFoto: Agerpres

Doctorii sunt pregatiti asadar sa primeasca pe masa de operatie pe oricine vrea sa nasca inainte de 1 ianuarie 2011, daca dosarul este in regula, sarcina decurge normal si data probabila a nasterii este in jur de 11 ianuarie. Discutiile cu privire la aceasta posibilitate au inceput dupa ce premierul Emil Boc a anuntat ca Executivul a adoptat ordonanta privind indemnizatia pentru mame. Principalele prevederi:

1. Pentru beneficiarii in plata a indemnizatiei, situatia actuala ramane neschimbata

2. Din 2011, sunt doua optiuni pentru parinti:

- fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei;

- fie doi ani cu plafon maxim de 1.200 lei

In toate situatiile, plafonul minim este de 600 lei. Ministrul Muncii, Ioan Botis, a spus ca ordonanta va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2011 si va produce efecte doar in cazul copiilor nascuti incepand cu data de 1 ianuarie.

Folosind urmatorul text, HotNews.ro a incercat sa afle direct de la sursa cum s-au pregatit medicii pentru eventualele cereri din partea celor care tin sa nasca inainte de termen, pentru ca "ordonanta sa nu produca efecte" in cazul copiilor lor. Nu vom publica numele doctorilor pentru a nu le leza imaginea si pentru ca ei nu au comis nici o ilegalitate. Iata textul:

  • Buna ziua, sunt Ioana Tolea, sunt insarcinata in 36 de saptamani, data probabila a nasterii este 9 ianuarie, si as vrea sa ma asistati la nastere.
  • Numai ca as dori devansarea datei de nastere, provocarea de travaliu sau cezariana, inainte de 1 ianuarie 2011. Exista vreun risc, ma puteti primi la consult?
  • In ce conditii se poate provoca nasterea? Sunteti aglomerat in aceasta perioada?

HotNews.ro a contactat sase doctori din Bucuresti, dintre care trei au declarat inca de la telefon ca nu este absolut nicio problema si "programarea de nastere maxim pe data de 31 decembrie este batuta in cuie". In cazul celorlalti, raspunsul a fost: teoretic este posibil, dar inainte de toate trebuie sa facem o programare pentru un consult. Declaratiile lor, pe larg:

I.C: - medic ginecolog

"Nu am niciun motiv sa va refuz. Veniti sa va vad, ca fara sa vad pe cineva nu am cum sa promit lucrul acesta. Veniti cu tot dosarul dumneavoastra de sarcina si discutam. [Numai ca as dori devansarea datei de nastere, inainte de 1 ianuarie 2011. Exista vreun risc, ma puteti primi la consult?] A..., ha ha ha, da, stiu despre ce este vorba. Stiu povestea cu asta. Nu sunteti singura. Sigur ca puteti naste inainte de termen, nu am de ce sa zic nu. Nu exista niciun risc, daca luam toate masurile de precautie. Nu va faceti grija de aglomeratie, rezolvam noi si asta".

O.D:

"Fara nicio problema va primesc la mine. Aveti un dosar, veniti sa va vad clinic, ecografic si sa va vad dosarul cu tot ce s-a intamplat pana acum. Si dupa aia stabilim continuarea pana la final. Se poate sa nasteti pana in 31 decembrie, pentru ca data probabila a nasterii reprezinta 40 de saptamani. Dumneavoastra intrati la termen de la 38 de saptamani, deci cu doua saptamani inainte. Deci nu este un pericol pentru prunc. Absolut, puteti naste. Cu aglomeratia stati linistita, rezolvam, ca se rezolva absolut toate lucrurile in viata asta. Nu exista riscuri pentru prunc dupa ce se trece de 38 saptamani, pana la 38 de saptamani e zona de prematuritate".

La al treilea apel, cazul a fost schimbat, iar intrebarea lansata doctorilor a avut in vedere o data probabila a nasterii de 15 februarie 2011 si posibilitatea devansarii ei in 31 decembrie 2010. Raspunsurile primite au fost negative:

A.P:

"In niciun caz nu puteti naste atat de devreme. Exista riscuri foarte mari pentru copil, iar noi nu putem face asa ceva. Daca data probabila a nasterii era cu o luna mai devreme, nu mai era nicio problema. Dar asa nu cred ca va poate ajuta niciun doctor. Chiar daca in joc este indemnizatia, asta este. N-ati avut noroc de o luna mai buna".

Niciunul dintre doctorii contactati nu a vrut sa comunice "tariful" unei astfel de interventii.

Gravidele care nu pot naste anul acesta vor sa dea Guvernul in judecata

Gravidele care nu au cum sa nasca anul acesta vor sa dea in judecata guvernul. O asociatie neguvernamentala aduna plangeri pentru a incepe un proces colectiv impotriva Guvernului. Pe site-ul asociatiei Mame pentru mame a aparut un anunt conform caruia exista consltari cu o casa de avocatura pentru declansarea unui proces colectiv al gravidelor care au data nasterii dupa 1 ianuarie 2011.

"Aceste gravide care au data probabila dupa 1 Ianuarie, pe langa faptul ca au fost si sunt supuse unui stres enorm in aceste zile, acum se confrunta cu doua optiuni inoportune care le afecteaza grav planurile de viitor. In consecinta, multe dintre aceste gravide, mai ales cele aflate in ultimele saptamani de sarcina au fost fortate sa considere pana si o provocare de travaliu sau o operatie cezariana inainte de termenul probabil pentru a naste inainte de 1 Ianuarie 2011, incadrandu-se astfel in Legea 257/2008, cea pe baza careia si-au facut planificarea familiala", se arata pe site-ul citat. Asociatia anunta apoi ca "este in curs de a incheia un protocol de consultanta si reprezentare juridica pro-bono cu un cabinet de avocatura pentru a putea facilita gravidelor afectate de modificarile legislative actiunea de chemare in instanta a Guvernului intr-un proces colectiv".

Care sunt schimbarile aduse de ordonanta adoptata de Guvern

Ordonanta adoptata de Guvern arata ca pentru mamele aflate in plata nu se schimba nimic. Din 2011, sunt doua optiuni: fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei, fie doi ani cu plafon maxim de 1.200 lei. Persoanele care opteaza pentru prima varianta, vor primi un stimulent lunar de 500 de lei pana la implinirea varstei de doi ani, dar aceasta doar in cazul in care se intorc pana intr-un an la munca. Daca au optat pentru aceasta varianta si se intorc mai tarziu de un an la munca, nu vor mai primi stimulentul.

Persoanele care opteaza pentru varianta a doua nu vor primi stimulent de 500 de lei in cazul in care vor dori sa se intoarca la munca mai devreme. Ministrul Muncii, Ioan Botis, a anuntat ca indemnizatiile aflate in plata vor creste pana la plafonul de 75% din media veniturilor. Reamintim ca indemnizatiile (a caror valoare initiala era de 85% din media veniturilor pe ultimul an) au fost diminuate cu 15% in iunie 2010.