Primarul Sorin Oprescu sustine ca anul trecut au vizitat Bucurestiul aproape 600.000 de turisti straini, iar in mai 2012, cand capitala Romaniei va gazdui finala UEFA, sunt asteptati minim 25.000 de straini, astfel ca municipalitatea a lansat sambata o strategie de turism, relateaza Mediafax.

Proiectul municipalitatii prevede trasee cu autobuze supraetajate, dar si un traseu al Revolutiei romane din decembrie 1989; carduri de acces la teatru, muzee, transporturi in comun; programe si spectacole pentru copii.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in 2008 au venit in Romania 1.465.891 de turisti straini, iar anul trecut doar 1.275.590.

Primaria afirma ca in luna mai 2012, cand in Bucuresti se disputa finala Cupei UEFA (Liga Europa), minim 25.000 de turisti straini se vor afla in Capitala, care va fi pentru o seara "gazda" a 30 milioane de telespectatori.

Municipalitatea precizeaza ca va inaugura Stadionul Lia Manoliu in 2011, eveniment ce va atrage la lansare un numar semnificativ de turisti din Romania, dar si din Europa.

In acest context, Oprescu a lansat o strategie de turism care sa promoveze Bucurestiul pe termen lung catre diferite segmente de piata. Tintele ar fi bucurestenii, romanii, romanii care traiesc in afara granitelor, europenii/strainii.

Municipalitatea intentioneaza, pe langa infiintarea Centrului de Informare Turistica in Pasajul Universitatii, realizarea de materiale promotionale, vrea in luna ianuarie 2011 sa lanseze website-ul turistic www.seebucharest.ro, care sa contina informatii trasee turistice, monumente, muzee, evenimente importante in Bucuresti, precum si o gama de oferte de cazare cu posibilitate de rezervare online.

"In urma cercetarii/dezvoltarii strategiei de brand a Bucurestiului, vom incepe, in trimestrul II al anului 2011 sa dezvoltam o serie de proiecte: ᅡBucharest Daily Passᅡ - card turistic al Bucurestiului ce va include accesul la muzee, teatre, transport RATB si Metrorex, diferite facilitati/discounturi oferite de catre agentii economici parteneri ai PMB", spune Primaria Capitalei.

Primaria vrea autobuze supraetajate care sa functioneze zilnic pe un traseu care sa cuprinda principalele puncte de atractie turistica din Bucuresti.

Centre de informare turistica vor fi infiintate in centrul istoric, Aeroportul Henri Coanda, Gara de Nord, urmand a fi editat un ghid turistic al Bucurestiului care sa contina un top cu zece locuri de vizitat, trasee turistice (cum ar fi traseul Revolutiei Romane, recomandari restaurante, locuri de shopping, info utile)

Totodata, municipalitatea vrea sa initieze un program turistic pentru copii in colaborare cu Centrul pentru Educatie, Tineret, astfel incat sa fie o zi in Bucuresti in care copiii sa viziteze un muzeu (cum ar fi Muzeul Satului); sa fie invitat la un spectacol la Circul Globus; sa viziteze Gradina Zoologica; sa mearga la un spectacol de teatru pentru copii (Tandarica, Ion Creanga).