Deputatii din Comisia pentru munca si protectie sociala au votat, marti, reducerea varstei standard de pensionare pentru femei de la 65 de ani la 63, admitand, astfel, solicitarea presedintelui Traian Basescu in acest sens. Un alt amendament adoptat la Legea sistemului unitar de pensii prevede ca, la implinirea varstei de pensionare, femeile pot ramane in activitate la cerere, cu acordul angajatorului, pana la implinirea varstei de 65 de ani, potrivit Agerpres.

Votul de marti raspunde cererii de reexaminare a Legii pensiilor publice inaintate de presedintele Romaniei, care a retrimis la Parlament Legea pensiilor cerand scaderea varstei de pensionare pentru femei de la 65 de ani (cum prevedea forma initiala a legii) la 63 de ani.

Motivatiile presedintelui au tinut cont de realitatile socio-profesionale si de activitatea zilnica a femeilor, a explicat, la vremea respectiva, Traian Basescu. Argumentele presedintelui nu au ramas necontestate de catre opozitie, care i-a cerut sefului statului 'o scrisoare cu explicatii' pentru a afla la ce s-a gandit de fapt presedintele atunci cand a facut respectiva cerere de reexaminare.

Absenta masiva a deputatilor opozitiei a usurat sarcina deputatilor din coalitie la exprimarea votului. Sedinta comisiei nu a fost lipsita de controverse procedurale si de acuzatii din partea opozitiei. Unul dintre reprosurile aduse de opozitie a fost ca prin scaderea varstei de pensionare se realizeaza de fapt o reducere a punctajului la pensie si, implicit, diminuarea banilor primiti.

Presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, a aratat ca actuala lege a pensiilor favoriza femeile, iar prin aprobarea amendamentelor din comisie se anuleaza aceasta discriminare pozitiva. Doina Parcalabu a mai aratat ca Franta risca o procedura de infringement pe o prevedere similara cu cea existenta in Legea pensiilor aflata in prezent in vigoare in Romania.