Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, sa amane pentru luni, la ora 10:00, judecarea noului termen in procesul in care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu este judecat pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului in dosarul privind fuga din tara a fostului director al Gelsor, Nicolae Popa (care a fost condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI). In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei omul de afaceri Octavian Turcan si soferul lui Vintu, Alexandru Stoian. Sedinta Tribunalului Bucuresti trebuia sa inceapa vineri la ora 12:00, insa in cele din urma a fost amanat pentru luni, dupa ce avocatii lui SOV au invocat faptul ca nu au reusit sa citeasca dosarul.

Sorin Ovidiu Vantu la procesFoto: Hotnews

Avocatii angajati se Sorin Ovidiu Vantu, Alexandru Stoian si Octavian Turcan au cerut instantei amanarea procesului cu aproape o saptamana. Ei si-au motivat cererea prin faptul ca nu au reusit sa studieze dosarul. "Fiind vorba de libertatea unui om trebuie sa ne pregatim bine", a sustinut in fata magistratului unul din avocatii angajati de Sorin Ovidiu Vantu. Avocatii au mai ridicat si problema competententei instantei de a judeca procesul. Magistratii au decis ca sunt competenti sa judece cauza.

Judecatorul a propus avocatilor sa consulte dosarul in cursul zile de vineri. "Putem relua sedinta chiar si pe seara", le-a explicat magistratul. Solutia aleasa, in cele din urma, fiind ca procesul sa fie reluat luni dimineata.

Referitor la amanarea procesului s-a pronuntat si procurorul de caz care a explicat ca ziua de luni nu este convenabila deoarece ar fi ziua lui libera. "Acest termen (luni 29 noiembrie ) s-ar putea sa ne puna si pe noi in imposibilitatea de a asigura continuitatea procurorului de sedinta pentru ca avem deja unele programari", a explicat procurorul de caz. Judecatorul l-a intrebat: Cand aveti programate sedintele?. La care procurorul a raspuns: Pai am marti si joi. Luni era ziua mea libera.

Un alt avocat a incercat sa obtina o amanare mai lunaga a procesului pe moment ca el ar fi ocupat saptamana viitoare in fiecare zi de la ora 3 avand alte procese la care trebuie sa se prezinte. "Nu-i nimic ca vom pune sedinta dimineata la ora 10", a explicat judecatorul.

Initial, sedinta de vineri, de la Tribunalului Bucuresti, in acest caz trebuia sa inceapa la ora 12:00, insa a fost amanata pentru trei sferturi de ora, din cauza judecarii unor recursuri.

Presedinta de sedinta l-a intrebat pe Sorin Ovidiu Vintu daca poate sa mai astepte 30-45 de minute, iar omul de afaceri i-a raspuns: "Sunt la dispozitia dumneavoastra".

Ulterior, Sorin Ovidiu Vintu, care a venit la Tribunal insotit de 7 garzi de corp, a iesit din sala si le-a spus jurnalistilor: "Dragilor, pe parcursul acestui proces nu voi face niciun comentariu".

Dosarul a fost trimis in instanta pe 14 octombrie iar pe 8 noiembrie instanta a amanat dezbaterile, deoarece inculpatii nu isi angajasera avocati. Mai exact, procesul a fost amanat dupa ce Alexandru Stoian a cerut instantei amanarea judecarii cauzei pe motiv ca doreste sa isi angajeze un aparator, moment in care un avocat din oficiu a depus la dosarul cauzei o delegatie pentru a-l putea reprezenta la acest termen.

Procurorii au stabilit, in urma probatoriului administrat, ca in perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vintu a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, "convenite cu condamnatul Popa Nicolae", doua transe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro.