Liderii NATO au cazut de acord vineri asupra necesitatii crearii unui scut antiracheta, adoptand un "concept strategic" care descrie intreg evantaiul de amenintari la adresa securitatii statelor membre si raspunsurile moderne la adresa acestora, relateaza AFP.

Acest document de 11 pagini, care il inlocuieste pe cel precedent, datand din 1999, a fost adoptat in prima dintre cele doua zile ale summitului Aliantei Nord-Atlantice de la Lisabona.

Marele element de noutate al acestui concept este mentionarea unui sistem antiracheta destinat protejarii populatiilor si teritoriilor NATO, care va fi de acum inainte "unul dintre elementele centrale ale apararii colective".

O cooperare va fi propusa Moscovei in acest domeniu, adauga documentul, in preziua summitului NATO-Rusia.

Presedintele Barack Obama a felicitat statele membre pentru "dezvoltarea unui sistem de aparare antiracheta suficient de puternic pentru a acoperi teritoriul european al NATO si popoarele sale".

Intr-o faza ulterioara, acest scut instalat in Europa ar putea contribui si la apararea Americii, acesta fiind de altfel si unul dintre elementele de suspiciune care ingrijoreaza Moscova.

"Conceptul strategic" nu mentioneaza, in acord cu solicitarile Turciei, tari precum Iranul si nici regiuni precum Orientul Mijlociu, considerate ca fiind zone de amenintare in ceea ce priveste proliferarea rachetelor balistice si a armamentului nuclear.

Franta si Germania, care nu cazusera de acord asupra rolurilor disuasiunii nucleare si apararii antiracheta, au reusit sa ajunga la un compromis.

Asa cum isi dorea Berlinul, documentul "angajeaza NATO asupra obiectivului care consta in crearea conditiilor pentru o lume fara arme nucleare". La cerinta Parisului, se "reconfirma ca, atata timp cat vor exista arme nucleare in lume, NATO va ramane o alianta nucleara".

Chiar daca un recurs la arma nucleara este considerat "extrem de improbabil", "garantia suprema" a securitatii aliatilor decurge din arsenalele strategice "in special cele din Statele Unite", dar si de fortele britanice si franceze.

In afara de amenintarile balistice, pentru care se va construi scutul antiracheta, liderii aliantei au inclus si alte amenintari directe si in crestere la adresa statelor membre, precum terorismul, atacurile cibernetice sau vulnerabilitatile, cerand aliatilor sa se doteze cu capacitati de riposta corespunzatoare.

Fara a vorbi de Afghanistan, NATO isi afirma vocatia de a conduce pe viitor si alte expeditii indepartate, de contra-insurectie sau de stabilizare, tinand cont de experienta afghana si dotandu-se cu o "modesta" celula civila de gestiune a crizei.

Ce contine noul concept strategic?

APARARE COLECTIVA

Conceptul confirma angajamentul fondator al statelor membre de a se "apara reciproc impotriva un atac, inclusiv in cazul noilor amenintari".

APARAREA ANTIRACHETA

NATO isi defineste capacitatea de apararea impotriva unui atac cu rachete drept unul dintre elementele centrale ale apararii sale. In acest domeniu, va cauta activ "cooperarea cu Rusia si alti parteneri euroatlantici".

POLITICI NUCLEARE

NATO isi ia angajamentul sa "creeze conditiile pentru o lume fara arme nucleare", dar va ramane o alianta nucleara "atat timp cat vor exista arme nucleare in lume". Disuasiunea ramane un element central al strategiei sale: fortele nucleare ofera "garantia suprema" pentru securitate, desi conditiile pentru o recurgere la arma nucleara sunt "extrem de improbabile".

PARTENERIATE

Parteneriatele cu tari terte pot "contribui la consolidarea securitatii internationale, la apararea valorilor NATO, la operatiunile sale precum si la pregatirea tarilor interesate de aderare".

"O Uniunea Europeana activa si eficienta contribuie la securitatea globala in zona euro-atlantica. UE este un partener unic si esential pentru NATO".

Cooperarea NATO-Rusia ramane de o "importanta strategica".

GESTIONAREA CRIZELOR

NATO isi ia angajamentul sa "previna sau gestioneze" crize susceptibile sa degenereze in conflicte si sa "stabilizeze o situatie postconflict sau sa ajute la reconstructie". Alianta va crea "tragand invataminte din operatiuni, o structura civila de gestionare a crizei adecvata, dar modesta, pentru a interactiona mai eficient cu partenerii civili".

TERORISM SI TRAFICANTI

Terorismul este o "amenintare directa". Conflicte externe la frontierele NATO pot ameninta securitatea sa, alimentand extremismul, terorismul, dar si traficul de arme, droguri s fiinte umane.

ATACURI INFORMATICE

Conceptul prevede dezvoltarea capacitatii Aliantei de a "preveni si detecta atacurile informatice. Documentul citeaza ca posibile surse fortele armate si serviciile de informatii externe, crima organizata, gruparile teroriste sau extremiste.

SECURITATEA ENERGETICA

NATO vrea sa contribuie la securitatea energetica, inclusiv prin aparare infrastructurilor energetice si zonelor si cailor de tranzit importante.

ALIANTA PENTRU SECOLUL AL XXI-LEA

Liderii NATO se declara "hotarati sa continue modernizarea Aliantei, pentru a putea face fata provocarilor de securitate din secolul al XXI-lea" si sa ii "mentina eficienta, ca alianta politico-militara care a avut cel mai mult succes in lume".