Presedintele Ungariei, Pal Schmitt, a declarat presei, marti, la Targu Mures, ca tara sa poate ajuta Romania sa adere la Spatiul Schengen si ca este necesara convingerea acelor parteneri care sunt neincrezatori in posibilitatile Romaniei si Bulgariei de a apara granitele Uniunii Europene.

"In multe privinte putem ajuta Romania cu privire la Schengen, pana acum noi am aparat granitele din afara ale Uniunii Europene si pana acum am predat cunostintele profesionale in acest sens colegilor romani. Acum urmeaza niste pasi pe plan diplomatic, pe plan politic, ceea ce inseamna sa ii convingem pe partenerii nostri care nu cred ca Romania si Bulgaria pot apara granitele din afara ale UE", a aratat presedintele ungar, citat de Agerpres.

Pal Schmitt a precizat ca prin aderarea Romaniei la Schengen se va desfiinta practic granita catre Occident, iar acest lucru va fi in folosul romanilor si al maghiarilor de aici.

Seful statului ungar a participat, marti, la forumul 'Maghiarii XXI', organizat la Universitatea Sapientia din Targu Mures, desfasurat cu usile inchise, dupa care a tinut un discurs in fata studentilor.