Sistemul judiciar din Romania s-a blocat in termene lungi. HotNews.ro a prezentat in urma cu cateva zile cum acorda instantele primul termen tocmai dupa jumatate de an de la inregistrarea dosarului pe rol, in special la instantele aglomerate din marile orase. Despre programul CSM de normare a muncii in instante care a bulversat si mai tare sistemul, despre ce poate face Consiliul pentru a remedia problema si despre problemele de personal din sistemul judiciar HotNews.ro a discutat cu judecatorul Cristi Danilet, vicepresedintele judecatoriei Oradea si candidat la alegerile pentru CSM.

Judecatorul Cristi DaniletFoto: Hotnews

Reporter: Domnule Danilet, s-a discutat foarte mult in ultima vreme despre problemele termenelor lungi. Practic, multe dosare din tara sunt sufocate de termene lungi, de dosare noi care primesc termene abia peste un an, asa cum se intampla la Tribunalul Bucuresti. Dumneavoastra ca judecator si apoi ca viitor posibil membru CSM cum vedeti problema termenelor lungi?

Cristi Danilet: Sa stiti ca fenomenul supraincarcarii nu este unul nou aparut in justitia romana. De peste 5 ani de zile judecatorii invoca faptul ca au prea multe dosare de solutionat pe fiecare sedinta. Ca urmare, actualii membri ai CSM au luat decizia de a implementa un program de optimizare a muncii, de a doza incarcatura de dosare noi intrate pentru fiecare judecator. Realitatea este ca avem foarte multi judecatori lipsa in schemele de personal. Pe langa faptul ca nu sunt adecvate ca si numar, lipsa judecatorilor se datoreaza si faptului ca s-au pensionat foarte multi, unii au trecut in avocatura, altii si-au dat demisia, altii in concediu de crestere a copilului. In permenenta, in special la instantele de fond, judecatorii si tribunale, sunt locuri libere. Dosarele care le-ar reveni acelor judecatori de pe locurile libere, sunt solutionate de catre judecatorii care raman in activitate. Ori programul acesta de dozare, care ar trebui sa fie obligatoriu, ar insemna ca un judecator sa nu duca decat cele in numarul hotarat de CSM, restul sa se amane. De aici durata foarte mare de solutionare a unor dosare si a primelor termene de judecata.

Ce este de facut? Eu va spun ca solutia este de a imbina interesul justiabilului si cel al judecatorului. Ajungem altfel intr-un cerc vicios. Vrem ca dosarele sa se rezolve foarte repede, asta inseamna un termen foarte scurt. Dosarele sunt foarte multe pe rolul judecatorului si de aici apar posibile erori judiciare. Ca sa imbinam si unul si altul trebuie acest program de dozare, sa fie aplicat in toata instantele, eventual imbunatatit, dar in principal intregit printr-o politica de resurse umane adecvate. Urgent sa angajam judecatori si procurori.

Rep: Dumneavoastra la Oradea, pentru ca acolo sunteti judecator, ce termene aveti?

Cristi Danilet: Si la noi la Oradea si in alte orase mari avem deja judecatori care au implinit acel punctaj maxim impus de CSM: 3.960 de puncte. Nu am ajuns la sfarsitul anului, cu toate acestea judecatorii au atins punctajul maxim. La noi in Oradea primele termene pe anumite tipuri de cauze sunt date in februarie sau martie. Cei nemultumiti de acest termen au la indemana cererea de preschimbare a termenelor. Sunt foarte multe situatii in care oamenii fac aceasta cerere de preschimbare si se analizeaza daca este cazul sa se acorde un prim termen mai rapid.

De asemenea, la Parlament se dezbate un proiect de lege de accelerare a solutionarii dosarelor care va permite judecatorului ca, din oficiu, dupa ce primeste un dosar distribuit de calculator la un termen prea indelungat, luand in calcul natura dosarului, sa preschimbe termenul respectiv.

Rep: La Oradea ati implementat programul de normare a muncii, sunteti o instanta aglomerata si s-a ajuns ca multe termene sa fie lungite. Ce solutii ati luat doar acolo la nivel de instanta?

Cristi Danilet: Va spun ca acest program ne-a ajutat foarte mult. La Oradea, in ultimii doi ani s-a dublat numarul de dosare, desi schema de judecatori este aceeasi. Practic, optimizarea asta a muncii s-a facut in functie de o schema fictiva, ideala de judecatori pe care noi, instantele din Romania, nici una nu o avem completa. Raportarile de astazi nu mai sunt realiste.

Datorita crizei financiare au crescut numarul de dosare de pe rolul instantei, schemele de personal sunt aceleasi din 1993, iar solutia ar trebui sa fie gasirea unui numar adecvat de posturi si ocuparea lor. La Oradea am implementat acest program de optimizare a muncii, unii judecatori au atins punctajul maxim, dar nu putem sa oprim intrarea dosarelor pentru acesti judecatori, astfel ca am luat decizia de a primi dosare in continuare.

Rep: Pentru acest program s-au dat bani pentru elaborarea si implementarea lui. Dumneavoastra, daca veti ajunge membru CSM, cum ati putea evita astfel de programe care sa mai degraba ajung sa incurce?

Cristi Danilet: Proiectul este unul necesar. Trebuie sa atragem atentia celorlalte doua puteri, executivul si legislativul, ca justitia romana are o problema in schemele neadecvate de personal. Procurorii sunt la jumatate fata de numarul care ar trebui sa fie, dar noi vrem dosare penale si combaterea crizei prin mijloace represiv-penale. Judecatorii din civil sunt putini, iar criza a determinat o inmultire a dosarelor comerciale, contestatii la executare si altele. Acest program trebuie intregit cu alte programe, in special o strategie de resurse umane prin care rapid sa fie angajati judecatori in sistem. Dar la INM a fost numita o comisie care a dat niste subiecte intr-un mod neadecvat pentru ca au fost foarte putini cei care au intrat. Concursurile pentru jurisitii de 5 ani vechime nu sunt organizate, posturile scoase la concurs nu sunt toate. Multi sunt detasati in alte institutii decat cele judiciare. Desi ne plangem de resurse umane sunt situatii cand nu utilizam mijloacele de atragere a juristilor in sistem fie ii detasam in alte ministere.

Rep: Privind aceasta situatie a termenelor lungi, care este responsabilitatea CSM-ului?

Cristi Danilet: Cel putin la nivel declarativ, CSM ar trebui sa-si asume acest proiect pentru ca le apartine. Au dat o hotarare prin care au obligat instantele sa-l aplice, desi sunt multe instante care au trecut peste decizie si au majorat acel punctaj pe sedinta. Dar si CSM-ul trebuie sa traga un semnal spre celelalte puteri. Sa zica 'Daca vreti o o justitie si de calitate si intr-un termen rezonabil, gasiti solutiile si legislative si financiare adecvate'. Anul trecut a trebuit sa blocam activitatea. Nu mai aveam bani sa trimitem citatii. Anul acesta suntem in situatia in care activam undeva intre jumatate si doua treimi de personal pentru fiecare instanta. Numarul de dosare s-a dublat in ultimii ani si ni se cere si munca de calitate si responsabila. Este impropriu sa ceri unui judecator aglomerat si munca de calitate. Prefer un act de calitate intr-un termen mai indelungat, decat o posibila eroare judiciara intr-un termen scurt.