VIDEO INTERVIU Judecatorul Cristi Danilet despre termenele lungi din justitie: "Trebuie sa angajam urgent judecatori si procurori in instantele din tara"

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 14 octombrie 2010, 15:42 Actualitate | Esenţial


Judecatorul Cristi Danilet
Foto: Hotnews
Sistemul judiciar din Romania s-a blocat in termene lungi. HotNews.ro a prezentat in urma cu cateva zile cum acorda instantele primul termen tocmai dupa jumatate de an de la inregistrarea dosarului pe rol, in special la instantele aglomerate din marile orase. Despre programul CSM de normare a muncii in instante care a bulversat si mai tare sistemul, despre ce poate face Consiliul pentru a remedia problema si despre problemele de personal din sistemul judiciar HotNews.ro a discutat cu judecatorul Cristi Danilet, vicepresedintele judecatoriei Oradea si candidat la alegerile pentru CSM.
Reporter: Domnule Danilet, s-a discutat foarte mult in ultima vreme despre problemele termenelor lungi. Practic, multe dosare din tara sunt sufocate de termene lungi, de dosare noi care primesc termene abia peste un an, asa cum se intampla la Tribunalul Bucuresti. Dumneavoastra ca judecator si apoi ca viitor posibil membru CSM cum vedeti problema termenelor lungi?

Cristi Danilet:
Sa stiti ca fenomenul supraincarcarii nu este unul nou aparut in justitia romana. De peste 5 ani de zile judecatorii invoca faptul ca au prea multe dosare de solutionat pe fiecare sedinta. Ca urmare, actualii membri ai CSM au luat decizia de a implementa un program de optimizare a muncii, de a doza incarcatura de dosare noi intrate pentru fiecare judecator. Realitatea este ca avem foarte multi judecatori lipsa in schemele de personal. Pe langa faptul ca nu sunt adecvate ca si numar, lipsa judecatorilor se datoreaza si faptului ca s-au pensionat foarte multi, unii au trecut in avocatura, altii si-au dat demisia, altii in concediu de crestere a copilului. In permenenta, in special la instantele de fond, judecatorii si tribunale, sunt locuri libere. Dosarele care le-ar reveni acelor judecatori de pe locurile libere, sunt solutionate de catre judecatorii care raman in activitate. Ori programul acesta de dozare, care ar trebui sa fie obligatoriu, ar insemna ca un judecator sa nu duca decat cele in numarul hotarat de CSM, restul sa se amane. De aici durata foarte mare de solutionare a unor dosare si a primelor termene de judecata.

Ce este de facut? Eu va spun ca solutia este de a imbina interesul justiabilului si cel al judecatorului. Ajungem altfel intr-un cerc vicios. Vrem ca dosarele sa se rezolve foarte repede, asta inseamna un termen foarte scurt. Dosarele sunt foarte multe pe rolul judecatorului si de aici apar posibile erori judiciare. Ca sa imbinam si unul si altul trebuie acest program de dozare, sa fie aplicat in toata instantele, eventual imbunatatit, dar in principal intregit printr-o politica de resurse umane adecvate. Urgent sa angajam judecatori si procurori.

Rep: Dumneavoastra la Oradea, pentru ca acolo sunteti judecator, ce termene aveti?

Cristi Danilet:
Si la noi la Oradea si in alte orase mari avem deja judecatori care au implinit acel punctaj maxim impus de CSM: 3.960 de puncte. Nu am ajuns la sfarsitul anului, cu toate acestea judecatorii au atins punctajul maxim. La noi in Oradea primele termene pe anumite tipuri de cauze sunt date in februarie sau martie. Cei nemultumiti de acest termen au la indemana cererea de preschimbare a termenelor. Sunt foarte multe situatii in care oamenii fac aceasta cerere de preschimbare si se analizeaza daca este cazul sa se acorde un prim termen mai rapid.

De asemenea, la Parlament se dezbate un proiect de lege de accelerare a solutionarii dosarelor care va permite judecatorului ca, din oficiu, dupa ce primeste un dosar distribuit de calculator la un termen prea indelungat, luand in calcul natura dosarului, sa preschimbe termenul respectiv.

Rep: La Oradea ati implementat programul de normare a muncii, sunteti o instanta aglomerata si s-a ajuns ca multe termene sa fie lungite. Ce solutii ati luat doar acolo la nivel de instanta?

Cristi Danilet:
Va spun ca acest program ne-a ajutat foarte mult. La Oradea, in ultimii doi ani s-a dublat numarul de dosare, desi schema de judecatori este aceeasi. Practic, optimizarea asta a muncii s-a facut in functie de o schema fictiva, ideala de judecatori pe care noi, instantele din Romania, nici una nu o avem completa. Raportarile de astazi nu mai sunt realiste.

Datorita crizei financiare au crescut numarul de dosare de pe rolul instantei, schemele de personal sunt aceleasi din 1993, iar solutia ar trebui sa fie gasirea unui numar adecvat de posturi si ocuparea lor. La Oradea am implementat acest program de optimizare a muncii, unii judecatori au atins punctajul maxim, dar nu putem sa oprim intrarea dosarelor pentru acesti judecatori, astfel ca am luat decizia de a primi dosare in continuare.

Rep: Pentru acest program s-au dat bani pentru elaborarea si implementarea lui. Dumneavoastra, daca veti ajunge membru CSM, cum ati putea evita astfel de programe care sa mai degraba ajung sa incurce?

Cristi Danilet:
Proiectul este unul necesar. Trebuie sa atragem atentia celorlalte doua puteri, executivul si legislativul, ca justitia romana are o problema in schemele neadecvate de personal. Procurorii sunt la jumatate fata de numarul care ar trebui sa fie, dar noi vrem dosare penale si combaterea crizei prin mijloace represiv-penale. Judecatorii din civil sunt putini, iar criza a determinat o inmultire a dosarelor comerciale, contestatii la executare si altele. Acest program trebuie intregit cu alte programe, in special o strategie de resurse umane prin care rapid sa fie angajati judecatori in sistem. Dar la INM a fost numita o comisie care a dat niste subiecte intr-un mod neadecvat pentru ca au fost foarte putini cei care au intrat. Concursurile pentru jurisitii de 5 ani vechime nu sunt organizate, posturile scoase la concurs nu sunt toate. Multi sunt detasati in alte institutii decat cele judiciare. Desi ne plangem de resurse umane sunt situatii cand nu utilizam mijloacele de atragere a juristilor in sistem fie ii detasam in alte ministere.

Rep: Privind aceasta situatie a termenelor lungi, care este responsabilitatea CSM-ului?

Cristi Danilet:
Cel putin la nivel declarativ, CSM ar trebui sa-si asume acest proiect pentru ca le apartine. Au dat o hotarare prin care au obligat instantele sa-l aplice, desi sunt multe instante care au trecut peste decizie si au majorat acel punctaj pe sedinta. Dar si CSM-ul trebuie sa traga un semnal spre celelalte puteri. Sa zica 'Daca vreti o o justitie si de calitate si intr-un termen rezonabil, gasiti solutiile si legislative si financiare adecvate'. Anul trecut a trebuit sa blocam activitatea. Nu mai aveam bani sa trimitem citatii. Anul acesta suntem in situatia in care activam undeva intre jumatate si doua treimi de personal pentru fiecare instanta. Numarul de dosare s-a dublat in ultimii ani si ni se cere si munca de calitate si responsabila. Este impropriu sa ceri unui judecator aglomerat si munca de calitate. Prefer un act de calitate intr-un termen mai indelungat, decat o posibila eroare judiciara intr-un termen scurt.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5650 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Daca asa gandesc judecatorii,ar trebui sa renuntam (Joi, 14 octombrie 2010, 15:57)

  mircea [anonim]

  Ce nu spune d-l judecator,este ca in sistemul judiciar sa creat o stare de favorizare a infractorilor,prin judecarea in libertate a unor infractori care au comis infractiuni cu violenta,amanarea pana se uita de ele a judecarii cauzelor,acestea fiind prescrise si judecatorii nu au nici-o raspundere.Toate marile cauze de hotie si coruptie nu sunt finalizate de justitie si de multe ori si micii gainari cad la pace cu judecatorii.Au luat un rahat in gura ca nu sunt bani si dau vina pe asta.Au ajuns ca Esca si altii din televiziuni care spun ca lumea fura din cauza crizei.Astia si-au propus sa ne indobitoceasca.Ei sunt sfinti si noi dobitoci.Nu spun nimic despre mafia din justitie.Am vrut democratie,dar se pare ca nu avem cu cine sa o punem in practica.Toti au pretentii salariale ridicol de mari,dar raspunderi zero.
  • +2 (4 voturi)    
   Urgente (Joi, 14 octombrie 2010, 16:38)

   Nae [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Sunt si procese blitz de ex: http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=33&d=MzMwMDAwMDAwMDA0OTQ5OA** in care dosarul 1371/33/2010 s-a depus la Curtea de Apel Cluj pe data de 19.08.2010 si a primit termene pe 25.08.2010, 21.09.2010 si 28.09.2010. Sentinta a suspendat HG735/21.07.2010 care prevedea calcularea pensiilor MAI similar cu a majoritatii cetatenilor.
   Judecatoarea Claudia Idriceanu a fost expeditiva intrucat, ... sotul ei era posesorul unei pensii de politist in cuantum de 3083 lei/luna.
 • 0 (2 voturi)    
  fals... (Joi, 14 octombrie 2010, 16:09)

  me [anonim]

  intai judecatorii pe care-i avem trebuie sa-si FACA TREABA !!! cu mai multi judecatori corupti nu rezolvam absolut nimic
 • 0 (2 voturi)    
  solutia lui Danilet (Joi, 14 octombrie 2010, 16:14)

  george [anonim]

  nu este o solutie in primul rand. El cere ca statul sa angajeze procurori si judecatori pentru a nu se depasi punctajul stabilit de CSM. Azi, numarul dosarelor s-a dublat. Sa dublam nr judecatorilor, sustine Danilet. Dar daca maine nr dosarelor de solutionat scade ce face statul cu surplusul de magistrati? Ca afara nu-i poate da, de transferat fara acordul lor nu poate. Ramane ca CSM sa scada punctajul in functie de volumul de munca si sa-i tina pe toti in functii. A...si sa-i scoata la pensie dupa 25 ani de activitate cu 80% din ultimul venit.
  Ne garanteaza judecatorul Danilet ca ai sai colegi (mai multi de data asta) vor motiva in termenul legal hotararile date?
  In scurt timp CEDO o sa vina cu solutii pilot pentru toate spetele din tara pentru ca nu suntem singuri in stare sa ne facem dreptate. Atunci o sa ma intreb la ce bun 4000 sau 8000 de judecatori platiti regeste specialisti in copy -paste?
 • +1 (3 voturi)    
  experiment (Joi, 14 octombrie 2010, 16:20)

  strubex [anonim]

  Daca cele semnalate de domnul judecator sunt adevarate propun angajarea (macar intr-un judet) de procurori si judecatori din Germania (de pilda). Daca se constata o imbunatatire a situatiei ar trebui generalizata.
 • -1 (1 vot)    
  Solutii eficinte....sunt multe ! (Joi, 14 octombrie 2010, 17:07)

  CD [anonim]

  Eficientizarea justitieie presupune reforme ca in vest:Franta,de exempul de la care am preluat procedura in cauzele civile de pe vremea lui Cuza .
  Problema e ca :
  -in penal judecata se desfasoara integral in fata magistratului avand in vedere componenta educativa,si represiva a intrusctieie judiciare ,iar dosarele au termen scurte puatnd sa se judece de la o zi la alta si dupa o saptamana sa se dea solutia . Iar apelul si recursul se declara numai in cazuri speciale de incalcare grava a legii ;
  -in civil,actele premergatoare judecatii se fac de catre avocati prin anuntarea partii adverse cu scroisoare recomnadata cu confirmare de primire :expertize,audieri de martori etc iar isntanta etse investita cu und osar complet in cares olutia se da la primul termen ,cel mult al doilea .Asa este procedura in lumea CIVILIZATA .
  In acest fel nu se mai fac atatea cheltuieli cu citatii ,ani de zile si judecatorii isi asuma responsabilitatea pentru solutia data ,care este executorie si apelul si recursul se declara pentru incalcarea grava a legii -trecand printr-un filtru care stabileste daca sunt motive legale sau nu .
  La noi,in spatiul balcanic,judecatorii se feresc ca de foc de asemenea simplificari procedurale pentru ca nu mai sunt ei zei ins ala de sedinta ,teremen si anii de-a randul astfel incat partile sa se sature de atat circ si sa faca pe dracu-n sapte sa ''ajunga la judecator'' si sa-l roage si sa-i duca darul ! Este foarte simplu de ce se prefera aceasta zeama lunga care se cheama justitie de Romania !
  • 0 (2 voturi)    
   In interesul lor,al judecatorilor. (Joi, 14 octombrie 2010, 17:26)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui CD

   Adrian Nastase si altii ca el stiu de ce se lungesc procesele pana cazul se prescrie.Normal ar fi ca in astfel de cazuri,d-l jude sa plateasca si atunci nu vom mai vedea maldare de dosare si procese.Procesele le-a imultit justitia prin amanarile repetate si acu au tupeu sa ceara suplimentsarea numarului de judecatori.Eu cred ca daca-i vom da afara pe cei care amana judecarea unei cauze,in cateva luni situatia va deveni normala,ba poate ar fi un excedent de judecatori.Stiu judecatori iesiti la pensie,si ce pensie,care au tot amanat procesele,nu au dat nici-o sentinta(nu mai comentam daca dreapta sau nu) si in tot acest timp au luat salarii bunicele.De astfel de judecatori avem nevoie?
 • -1 (1 vot)    
  cum judecam (Joi, 14 octombrie 2010, 18:14)

  un judecator [anonim]

  intru in sala, pe masa e un maldar de dosare, de vre-un metru jumate intaltime. toate tampeniile, nici nu m-am uitat inauntru ce contin, ca ma ia cu dureri de cap.

  le aranjez pe lungime, sa vad si eu ce e in sala, poate zaresc vreo avocata tanara mai buna. in fata mea se inghesuie o gramada de nespalati, unii pe scaune, altii in picioare, care se holbeaza la mine si asteapta dreptatea. pute. cum naiba sa lucrez in asa atmosfera? plus ca azi n-am fost premiat de nici un avocat. ma asteapta baietii la restaurant.

  mi se face greata, asa ca iau dosar dupa dosar, constat prezenta sau absenta, dupa care ii dau amanare pe luna viitoare. asa procedez de cand m-am angajat, ca sa nu ma apuce migrenele. la sfarsit, degetele imi sunt unsuroase de la mizeria de pe dosare. o sa-ncep sa port manusi chirurgicale, ma mai otravesc naiba.

  uf, am procesat si azi 150 de dosare, grea munca fac, si prost platita!
 • -1 (1 vot)    
  termene (Joi, 14 octombrie 2010, 18:56)

  adi [anonim]

  e inadmisibil, la jud Timisoara se dau termene in APRILIE 2011 !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Alte termene (Joi, 14 octombrie 2010, 19:42)

   Nae [anonim] i-a raspuns lui adi

   La Curtea de Apel Bucuresti, "daca stii ce sa ceri, si cum sa depui" Dosarul 7142/2/2010 in data de 12.08.2010, primesti termen in 17.09.2010, si in data de 08.10.2010 se da si pronuntarea.
   http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=2&d=MjAwMDAwMDAwMjQwMjE4
   • +1 (1 vot)    
    cauze urgente (Joi, 14 octombrie 2010, 20:58)

    micsunica [anonim] i-a raspuns lui Nae

    suspendarile si alte cauze calificate de lege ca urgente (ca licitatiile, spre pilda) nu intra pe repartizarea obisnuita, ci intra peste numarul maxim de cauze pe sedinta si primesc termene de 2-3 saptamani si se judeca la primul sau al doilea termen de judecata.
    nu e un exemplu elocvent. suspendarea este o masura provizorie, adoptata tocmai pana la judecarea fondului, care dureaza mai mult.
    la CAB, aceeasi sectie, procesele obisnuite, care nu intra pe grila de urgente, deja primesc termene in aprilie.
    • +1 (1 vot)    
     Urgente si ... urgente (Vineri, 15 octombrie 2010, 1:35)

     totNae [anonim] i-a raspuns lui micsunica

     S-o credeti dumneavoastra, doamna Micsunica! In realitate cetatenii n-au aceleasi prioritati in cauze similare.
     Iata o cerere de suspendare la CAB luata la întâmplare http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=2&d=MjAwMDAwMDAwMjM2ODc2 , tot pe un act administrativ, care are dosarul 25952/3/2010 depus la 09.07.2010, şi a primit termen pe 16.11.2010 :-(
     Si mai aflati ca sute de dosare de drepturi restante ale magistratilor, au intrat in fata celor similare depuse de alti cetateni.
 • +1 (1 vot)    
  dle Danilet va sugerez o solutie ... (Joi, 14 octombrie 2010, 21:24)

  egroeg [anonim]

  de iesire,cat de cat,din actuala situatie.
  Anul acesta s-au inscris la concursul pt admitere la INM vreo 3000 de candidati fiind admisi doar 72. Propuneti CSM-lui ca restul candidatilor (care si-au dorit sa intre in sistem si s-au pregatit pentru asta)sa fie incadrati ca asistenti magistrati pe langa parchetele sau judecatoriile care le-au trimis dosarele,sa fie inclusi intr-un program de cursuri periodice la INM,iar dupa 3-4 ani sa dea examen de admitere cu drepturi depline in magistratura.
  In felul acesta s-ar da un minim sprijin titularilor actuali si s-ar pregati intr-o perioada relativ scurta personalul necesar parchetelor si instantelor.
  • 0 (0 voturi)    
   nu fiti atat de critici (Vineri, 15 octombrie 2010, 10:11)

   masteryodda [utilizator] i-a raspuns lui egroeg

   nu va luati numai de danilet care a venit si a vorbit, luati-va si de cei 4 mafioti care candideaza a 2a oara desi este interzis
   eu vreau sa vad ce zice barbuleasca la interviu, cum a ajuns ea la csm, ce relatie este intre ea si rodica stanoiu, cum a reusit sa ajunga de la Tribunalul Olt direct la Curtea Suprema, sarind peste stagiul de judecator la curtea de apel.
   • 0 (0 voturi)    
    fie nu s-a inteles, (Vineri, 15 octombrie 2010, 10:50)

    egroeg [anonim] i-a raspuns lui masteryodda

    fie acest raspuns era pentru altcineva
 • 0 (0 voturi)    
  comentarii la articol (Vineri, 15 octombrie 2010, 10:09)

  gheo [anonim]

  din ce vad eu drept 'comentarii' nu mai vreti judecatori.
  eventual toate pricinile sa fie judecate de un 'voda', ales direct dintre analfabetii si hotii tarii. nu conteaza cum e, e pus acolo prin vointa populara...
  trecand peste asta, sunt motive serioase de ingrijorare cu privire la functionarea sistemului, multi judecatori sunt incompetenti si unii sunt corupti.
  asa ca mai curand rezolvarea este sa vina ALTI judecatori, nu sa pastram p-astia care fac prostii.

  vad si o gramada de pareri care fac rationamente pe baza declaratiilor lui nea' Danilet respectiv ca trebuie angajati judecatori pentru ca numarul de dosare a crescut. numarul de dosare a tot crescut de ani de zile si s-a ajuns la o supra-saturare, d-aia trebuie oameni noi. si da, ar trebui inlocuiti multi dintre cei vechi deci trebuie si mai multi oameni noi.
  parerea mea e ca nu vom rezolva lucrurile in tara asta pana nu vom incepe sa le impartim constiincios cate un sut in derriere celor vechi care au facut prostii, indiferent de unde sunt si cu ce se ocupa; sistemul juridic e acolo din vina proprie dar si din amestecul politicului.
  dar noi vrem o Romanie noua cu aceeasi oameni vechi; o vorba din batrani spune ca-i greu sa inveti cal batran in buiestru.
  noi nu vrem doar un mers ordonat, vrem sa traga, sa munceasca si sa dea rezultate, toate de la un cal batran, murdar in suflet si'n constiinta, perimat de trecerea multor stafii comuniste si ale unor hotii capitaliste. noi avem pretentia sa mearga la galop cand el abia de merge si asa impiedicat.
  Romania se va ridica pe noile generatii, nu pe alea vechi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by