Constructia hipermarketurilor in oras a fost o greseala capitala deoarece sufoca productia primara si accesul direct al micului producator la magazine, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, citat de Agerpres.

"Constructia hipermarketurilor a fost o greseala capitala. Nu le construiesti in oras - ai sufocat si ai eliminat cealalta concurenta mica. In continuare, batalia si contactele mele cu membrii UE si ca parlamentar, si ca ministru, va fi atenuarea puterii acestor supermarketuri pentru ca sufoca productia primara, ori eu as dori ca micul producator si nu numai micul producator sa aiba accesul spre magazine, chiar direct", a afirmat Tabara.

Ministrul considera ca este inoportuna eliminarea magazinelor de cartier, la fel ca si vanzarea unui litru de lapte cu un pret la raft de patru ori mai mare decat la producator.

"De ce trebuie sa elimin magazinele de cartier si de ce trebuie sa tin supermarketurile deschise toata saptamana si sa nu lasi magazinele de cartier? Acesta este sistemul american, dar si sistemul european in Germania. S-a venit cu un argument potrivit caruia consumatorul nu are unde merge - turismul de supermarket (...) Partea de comert si de productie alimentara trebuie sa fie cat mai aproape si cat mai nedistorsionata. Nu pot sa cumpar laptele cu 0,4 lei si sa-l vand cu 4 lei, chiar daca intra printr-un sistem de procesare", a sustinut ministrul Agriculturii.

Valeriu Tabara a participat, joi, la conferinta organizata de Consiliul Concurentei, intitulata 'Concurenta in sectoare cheie ale economiei romanesti'.

Evenimentul a beneficiat de prezenta comisarului european pentru agricultura, Dacian Ciolos, reprezentanti ai Parlamentului Romaniei, ai ministerelor, ai mediului academic si juridic, ai societatii civile, precum si experti din state membre ale UE.