​Virgin Galactic, compania miliardarului Richard Branson a testat in zbor liber naveta care din 2012 va face zboruri comerciale in spatiu contra unei taxe de 200.000 de dolari, scrie FoxNews. Naveta SpaceShip2 a fost purtata de un avion de vanatoare pana la peste 14.000 m altitudine, iar de acolo a planat 11 minute pana a aterizat in desertul american Mojave. Peste 300 de persoane au depus deja avans, iar cei care vor calatori in spatiu vor vedea Pamantul de la 110 km altitudine.

Naveta SpaceShip2Foto: Reuters

Sistemul gandit prevede ca naveta este purtata de un avion pana la 15 km altitudine, iar apoi nava se desprinde si - cu propriile sisteme de propulsie se ridica pana la 100 - 110 km unde va ramane cinci minute, iar apoi va cobori pentru a ateriza in statul american New Mexico. Naveta are 18 metri lungime si ofera suficient loc pentru sase turisti si doi piloti. Testul facut acum a constat in ducerea navetei la aproape 14 km altitudine unde a fost decuplata de avion si i s-a dat drumul sa planeze timp de 11 minute pana la aterizarea in desertul Mojave. Motoarele navetei nu au fost pornite, urmand ca acest lucru sa se intample la un viitor test facut tot cu oameni la bord.

Richard Branson spune ca 370 de oameni si-au rezervat calatoria platind un avans consistent, iar primele zboruri cu turisti se vor efectua peste 18 luni. Branson spune ca anual vor putea fi dusi in spatiu cam 500 de oameni cu bani.