Curtea Constitutionala a decis, marti, ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2010 care prevede restructurarea posturilor din administratiile locale si reducerea cheltuielilor bugetare este constitutionala, anunta Agerpres.

Judecatorii Curtii au respins, astfel, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului privind Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii privind finantele publice locale, precum si stabilirea unor masuri financiare.

In luna iulie, Avocatul Poporului a sesizat CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor OUG 63/2010, la solicitarea vicepresedintelui PNL, Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.

"Avand in vedere faptul ca aceasta ordonanta incalca grav autonomia locala si principiile din Carta Europeana a autonomiei locale, am cerut ieri (marti - n. r.) Avocatului Poporului sa o atace la Curtea Constitutionala. Eu sper ca Avocatul Poporului sa constate, la randul sau, gravele incalcari ale principiilor Cartei Europene a autonomiei locale, care a fost preluata in legislatia romaneasca. (...) Ca atare, sper sa avem castig de cauza pe aceasta cale", a afirmat la inceputul lunii iulie Chiliman.

Potrivit acestuia, OUG 63/2010 afecteaza grav Legea finantelor publice locale si reprezinta "un pas mare spre subordonarea administratiei publice locale din Romania intereselor tribului Basescu-Boc-Udrea."

Argumentele de neconstitutionalitate invocate de catre Avocatul Poporului au vizat, in esenta, contrarietatea dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 63/2010 fata de art. 315 alin. (4) si (6) din Constitutia Romaniei, instituind exigentele constitutionale privind adoptarea ordonantelor de urgenta si limitele delegarii legislative, precum si fata de art. 120-122 din Constitutie privind principiile de baza ale administratiei publice, autoritatile comunale si orasenesti, consiliul judetean.

Vezi aici textul Ordonantei de Urgenta si Nota de Fundamentare a Guvernului.