Taximetristii independenti vor protesta, miercuri, in Piata Constitutiei din Bucuresti, cerand anularea prevederilor legate de plata retroactiva, pe ultimii cinci ani, a asigurarilor de sanatate de catre persoanele fizice autorizate si incadrarea taximetristilor in grupa a doua de munca in Codul muncii.

La protestul Asociatiei pentru Drepturile Taximetristilor Independenti sunt asteptate peste 4.000 de persoane, intre orele 10.00 si 14.00, se arata intr-un comunicat al Asociatiei, citat de Mediafax.

Taximetristii cer anularea art. 259 alin. 7 din Legea 95/2006, solicitand sa plateasca asigurarile de sanatate din momentul semnarii contractului si nu retroactiv, cum prevede legea in momentul de fata.

Protestatarii solicita modificarea si completarea Codului Muncii, care sa includa incadrarea taximetristilor in grupa a doua de munca, pe baza atestatului profesional de taximetrist. Legea 92/2007 prevede ca transportul de persoane in regim de taxi este serviciu de utilitate publica.

Stimularea investitiilor transportatorilor organizati in temeiul OG.44 ca persoane fizice autorizate(PFA), intreprinderi individuale si intreprinderi familiale prin scutirea de taxa de prima inmatriculare si scutirea de TVA la achizitionarea autoturismului este o alta cerere a protestatarilor.

Modificarea art 15. alin 6 din Legea 38/2003 modificata si completata cu Legea 265/2007, astfel incat dispecerizarea taxiurilor sa devina optionala si nu obligatorie cum prevede legea in momentul de fata, este, de asemenea, alta revendicare a taximetristilor independenti.