Judecatorul Ana Maria Tranca arata, in motivarea deciziei de arestare preventiva a lui Sorin Ovidiu Vintu, Ovidiu Turcan si Alexandru Stoian, ca cei trei au folosit un limbaj direct si deschis in convorbirile telefonice, fapt ce poate fi explicat "printr-o posibila subestimare a posibilitatilor tehnice de interceptare ale autoritatilor romane". Judecatorul arata si cum au esuat cei trei inculpati in incercarea de a scapa de ascultarea telefoanelor: schimbau telefoanele, dar noile numere de telefon erau transmise prin SMS tot pe telefoanele vechi.

"Folosirea in convorbirile telefonice de catre inculpati, care erau deja urmariti penal si stiau acest lucru, a unui limbaj direct si prin care acestia discuta deschis si detaliat despre activitati infractionale de favorizare a infractorului este oarecum surprinzatoare, dar care ar putea fi explicata printr-o posibila subestimare a posibilitatilor tehnice de interceptare ale autoritatilor romane", se arata in motivarea Tribunalului Bucuresti.

Potrivit documentului citat, dupa decembrie 2009 "suportul dat de inculpatul Stoian Alexandru (soferul personal al lui Sorin Ovidiu Vintu - n.red) devine mai pregnant, acesta dobandind rolul de persoana imputernicita de inculpatul Sorin Ovidiu Vintu pentru a prelua si transmite telefonic mesaje catre persoane din Indonezia implicate in procedura de extradare. In aceasta faza inculpatul Sorin Ovidiu Vintu alege sa nu mai vorbeasca direct in Indonezia pentru a evita probabil alertarea autoritatilor".

Potrivit motivarii judecatorului, o alta metoda la care ar fi apelat inculpatii este schimbarea telefoanelor utilizate, denumite "jucarii" in limbajul codificat. Surpriza, insa: solutia este un esec pentru ca, "inainte de schimbarea efectiva a terminalelor, noile numere de telefon erau transmise prin mesaj sms tot pe telefoanele vechi, neridicandu-se astfel mari probleme in identificarea celor noi".