Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, ca Romania spera ca alegerile anticipate care vor avea loc in Republica Moldova vor permite fortelor proeuropene si reformiste intrunirea numarului de voturi necesar pentru alegerea in Parlament a sefului statului, transmite Mediafax.

"Noi am apreciat participarea la referendum ca pe un prim exercitiu de democratie adevarata in Republica Moldova. Peste 80% din cei care au votat s-au pronuntat in favoarea alegerii presedintelui prin sufragiu universal", a spus ministrul de Externe, Teodor Baconschi, intrebat despre referendumul desfasurat duminica in Republica Moldova.

"Indiferent de rezultatul referendumului, pe care bineinteles ca il respectam ca atare, este foarte important ca fortele proeuropene si reformiste sa poata beneficia de cele 2 miliarde de euro care se afla acum pe teava, adresate acestei forte politice reformiste, din partea Uniunii Europene, a FMI si pe baze bilaterale", a spus Baconschi.

In opinia sa, este esential ca aceste fonduri, pe care le-a catalogat drept "gesturi politice de sustinere a reformelor", sa fie gestionate de fortele politice cele mai responsabile.

"Speram, totodata, ca alegerile anticipate sa proiecteze in Parlament (de la Chisinau - n.r.) o forta politica pro-democratica si europeana suficient de puternica pentru a obtine cele 61 de voturi care, potrivit actualei Constitutii, sunt necesare pentru alegerea in Parlament a sefului statului", a mai spus Baconschi.

Referendumul din R.Moldova a esuat, potrivit datelor prezentate luni de Comisia Electorala Centrala, care a anuntat o prezenta la vot de 29,05%, ceea ce reprezinta mai putin de o treime din populatia cu drept de vot. Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat ca este obligat de Constitutie sa dizolve Parlamentul.