29,05% dintre moldovenii cu drept de vot s-au prezentat duminica la urne, a spus secretarul Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau - Iurie Ciocan, intr-o conferinta de presa transmisa de televiziunile de stiri. Pentru a fi validat, la referendum trebuiau sa voteze 33% dintre alegatori.​

Au existat 799.323 de voturi valabil exprimate, dintre care 87,8% (701.486) in favoarea alegerii directe a presedintelui, adica pentru, iar 12,2% contra (97.837 de voturi).

Reprezentantii CEC - presedintele si secretarul - spun ca sunt rezultate preliminare pana in momentul in care rezultatele comunicate electronic vor putea fi confruntate cu cele din procesele verbale din sectiile de vot, ceea ce se va intampla miercuri.

De aceea, CEC nu poate spune oficial ca referendumul nu a fost validat, insa procentul anuntat indica fara niciun dubiu acest lucru. "Ce pare astazi evident nu poate fi declarat azi de noi, pentru ca operam pe rezultate preliminare", a spus secretarul CEC Iurie Ciocan.

Toate sectiile de vot au transmis in format electronic datele din procesele verbale, iar reprezentantii CEC au subliniat ca sistemul informatic a functionat, in ciuda tuturor grijilor pe care si le-au facut acestia si a relatarilor presei privind disfunctionalitati.

Au existat 2035 de sectii de vot, dintre care 78 in strainatate. La votul din strainatate au participat 19.703 moldoveni, dintre care doar 397 au votat contra, restul de 19.278 au votat pentru alegerea directa a presedintelui.

In privinta acestui referendum, Consiliul Europei a sugerat autoritatilor moldovene o schinmbare a Constitutiei in Parlament, intrucat Moldova si, de altfel, tari foste sovietice si din estul Europei nu au experienta necesara si cultura politica pentru ca un referendum sa fie de succes.

Autoritatile de la Chisinau au vrut sa se asigure ca nu vor exista probleme si au redus rata de participare necesara validarii de la 60% la 33%, fara sa puna problema legitimitatii unei decizii de schimbare a Constitutiei prin decizia unei treimi din electorat, insa iata chiar si acest procent mic a fost prea mare pentru validarea referendumului.

Niciunul diontre analistii politici de la Chisinau consultati de HotNews.ro inainte de referendum nu au anticipat acest rezultat. Mai ales in conditiile in care sondajele aratau ca 70% dintre moldoveni vor sa earaga la vot.