Cele 21 de spitale aflate in administrarea Primariei Capitalei nu dispun de sisteme de avertizare in caz de incendiu, a declarat, luni, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, dupa intalnirea cu directorii de spitale.

"Din cele 21 de spitale numai la trei exista avertizoare de incendiu, dar acestea nu functioneaza. Sunt spitale care au instalatii de fum, supraveghere video dar nu merge centrala. Incercam ca intr-un timp scurt sa punem aceste probleme la punct", a afirmat Oprescu, potrivit Agerpres.

El a precizat ca le-a cerut managerilor spitalelor din subordine sa prezinte prioritatile de investitii si sa ia masuri pentru marirea capacitatii saloanelor de terapie intensiva pentru prematuri, cum ar fi cele de la Spitalele Filantropia sau Cantacuzino.

Edilul-sef a spus ca pana in prezent au fost evaluate sapte dintre cele 21 de spitale, urmand ca pana la sfarsitul acestei saptamani sa se prezinte rezultatele controlului efectuat de o comisie municipala la toate cele 21 de spitale.

Oprescu a mentionat ca o alta problema constatata la cele sapte unitati spitalicesti a fost cea a abaterilor de la disciplina.

"Am constatat intarzieri, tratarea cu usurinta a fisei postului si neseriozitate", a sustinut primarul general.

Directorii Spitalelor Cantacuzino si Filantropia au aratat, la randul lor, ca au aplicat deja cateva masuri pentru marirea capacitatii din maternitati, cum ar fi scaderea de la trei zile la 48 de ore pentru efectuarea unei operatii de cezariana, reducerea perioadei de internare a pacientelor.

Totodata, acestia au spus ca urmeaza sa suplimenteze intr-un timp foarte scurt numarul ventilatoarelor in saloanele de prematuri.

Directorii de spitale s-au referit si la comunicarea cu pacientele, un foarte bun canal in acest sens fiind cel oferit de Serviciul de Ambulanta.

Directorul Administratiei Spitalelor, Marius Savu, a declarat la randul lui ca exista un fond de investitii aprobat de Consiliul General pe perioada 2009-2013, interval in care vor fi alocate 220 de milioane de euro pentru construirea unor spitale noi, precum Victor Gomoiu, Colentina si Spitalul de Stomatologie.

De asemenea, exista un studiu de fezabilitate si urmeaza a fi ridicat un nou spital p+3 in curtea maternitatii Giulesti, precum si amenajate si modernizate celelalte spitale aflate in subordinea Primariei Capitalei.