Politica autoritatilor de la Paris fata de tigani creeaza o imagine "proasta" Frantei. 86 de persoane au fost trimse joi spre Bucucuresti, dar masura expulzarii este "contrara traditiei franceze de respectare a drepturilor omului", a apreciat vineri secretarul de stat roman, Valentin Mocanu. "Am impresia ca se stigmatizeaza un grup in ansamblul sau...", a declarat Mocanu pentru Le Parisien.

"Nu indraznesc sa-mi imaginez ca guvernul francez doreste sa creeze intentionat aceasta imagine. Sunt de asemenea uimit ca multe dintre colectivitatile locale subcriu actiunilor luate impotriva tiganilor", a continuat Mocanu.

"Mi s-au raportat pe de alta parte cazuri foarte concrete de discriminare, cum ar fi acel comerciant care nu a vrut ca romii sa intre in magazinul sau. Acest lucru, personal, m-a socat", a mai declarat oficialul roman.

Franta a expulzat joi 86 de romi spre Bucuresti, iar alti 139 urmeaza sa paraseasca aceasta tara in cursul zilei de vineri. Repatrierile in Romania si Bulgaria sunt rezultatul unor noi masuri de securitate decretate la sfarsitul lunii iulie de presedintele francez, Nicolas Sarkozy.