Presedintele Traian Basescu a participat, duminica, la manifestarile prilejuite de sarbatorirea Zilei Marinei Romane, organizate pe faleza din fata Comandamentului Flotei, Constanta, unde a sustinut un discurs.

UPDATE Cateva persoane au huduit si au fluierat, atat in momentul cand seful statului a mers la microfon, cat si dupa ce a incheiat.

In discursul sau, presedintele a facut apel la solidaritate si a facut referire la datele economice, despre care a spus ca reprezinta semne ale redresarii.

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

  • Pariticip cu placere la Ziua Marinei, care coincide cu Sfanta Marie, protectoarea marinarilor, zi in care ne bucuram ca suntem impreuna, in care avem prilejul sa comemoram eroii marii, cei cazuti la datorie atat la bordul navelor militare, cat si civile.
  • Foarte multi incearca, atunci cand vine vorba de ziua femeii, sa impuna ideea ca trebuie sa facem si o zi a barbatului. In opinia mea, Ziua marinei este ziua barbatilor, ziua acelor oameni care, la bordul navelor lor stiu sa fie solidari, sa pretuiasca prietenia, valorile nationale ale simbolului pe care il poarta la catarg - drapelul de stat.
  • Astazi, fortele navale romane sunt parte ale fortelor navale ale NATO. Sunt intr-un proces de consolidare si de modernizare pentru a deveni parte eficienta a sistemului de securitate NATO.
  • Traim vremuri de criza, vremuri care insa nu ne vor supune, ci le vom supune noi. Semnele redresarii au aparut. Reusim sa inregistram o usoara crestere economica, dar inca avem un drum lung de parcurs pentru ca Romania sa curete balastul cheltuielilor bugetare.
  • Mi-as dori ca dificiultatile de moment sa fie trecute in solidaritate, cu decenta, fara incercarea unora de a deveni privilegiati ai crizei pentru ca au o meserie sau alta. La fel cum militarii au acceptat sacrificiile generate de criza, asa ar trebui sa o faca fiecare roman.
  • In aceste momente de dificultate economica, Romania este solidara in primul rand cu ea insasi.

Potrivit Mediafax, cativa participanti i-au spus presedintelui ca s-au "saturat" de el, atunci cand acesta a plecat sa salute multimea.

"Ne-am saturat de dumnevoastra, domnule presedinte", s-a putut auzi din multime.

Intrebat de cineva din multime daca traieste bine, presedintele a raspuns: "Nu prea, am o multime de greutati pe cap".

Presedintele s-a plimbat timp de aproximativ o jumatate de ora in zona falezei din fata Cazinoului din Constanta, a facut fotografii cu cativa copii si a vorbit cu parintii acestora, carora le-a spus ca este o situatie de criza si ca toata lumea trebuie sa inteleaga acest lucru.

Manifestarile prilejuite de sarbatorirea Zilei Marinei Romane, la 150 de ani de la infiintarea Fortelor Navale Romane moderne, au inceput la ora 09.55, cand presedintele Traian Basescu a fost intampinat de Garda de Onoare, transmite Mediafax.

Au fost prezenti la manifestari si ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, precum si oficialitati militare si civile.

Potrivit Agerpres, peste 15.000 de localnici si turisti au fost prezenti duminica pe faleza Cazinoului din Constanta pentru a urmari traditionalele manifestari organizate in fata Comandamentului Flotei.

Pana la ora 10.30 a fost programata citirea mesajelor din partea presedintelui Basescu si a altor oficialitati civile si militare, iar apoi este programata o slujba religioasa, urmata de depunerea ancorelor de flori in mare.

Ulterior, miile de turisti si de constanteni prezenti pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei vor putea urmari sosirea alaiului Zeului Neptun si demonstratii marinaresti, urmate apoi de Exercitiul Naval FNR 2010. Publicul va putea viziona acest exercitiu de pe faleza Cazinoului din Constanta, din fata Comandamentului Flotei.

La ora 15.00, Zeul Neptun, impreuna cu alaiul sau, se va deplasa in Portul Tomis, unde pana la ora 17.00 va patrona jocurile marinaresti, iar apoi se va retrage. Pentru seara, intre orele 17.00 - 18.00, Muzica Militara a Fortelor Navale va sustine reprezentatii pe traseul Parcul Teatrului National - Piata Ovidiu, iar ziua se va incheia cu Retragerea cu torte, pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piata Ovidiu - Prefectura Constanta, incepand cu ora 22.00.