Guvernul ar putea adopta, in sedinta saptamanala de miercuri, o hotarare privind metodologia de recalculare a pensiilor speciale, in acord cu legea ce prevede recalcularea acestora, asupra carora Executivul si-a asumat raspunderea, potrivit agendei probabile a Guvernului, publicata pe site-ul institutiei.

Executivul urmeaza sa discute miercuri un proiect de hotarare "pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor".

Potrivit Agerpres, care citeaza proiectul initiat de Ministerul Muncii, "recalcularea pensiilor de serviciu, prin determinarea punctajului mediu anual, se face pe baza documentelor existente in dosarele de pensii". Punctajul anual se calculeaza tinand cont de stagiul complet de cotizare, in functie de data nasterii, prevazut in Anexa nr. 3 la Legea pensiilor 19/2000, de stagiile de cotizare din legea mentionata, de stagiile totale de cotizare necesare in cazul categoriilor de salariati unde aceste stagii sunt mai mici.

De asemenea, la determinarea punctajului mediu anual, se valorifica numai perioadele realizate pana la data stabilirii sau, dupa caz, a recalcularii pensiei de serviciu in baza legii speciale, se mai arata in proiectul de hotarare.

Proiectul de HG prevede si recalcularea pensiilor speciale care au fost stabilite prin hotarari judecatoresti: "Pensiile de serviciu care au fost stabilite in baza unor hotarari definitive si irevocabile ale instantelor de judecata se recalculeaza potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010 si ale prezentei hotarari".

Pe agenda de lucru a sedintei de miercuri ar putea intra si un proiect de Hotarare pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor.

Legea 119/2010 prevede recalcularea pensiilor speciale, potrivit nivelului contributiei la bugetul asigurarilor sociale de stat. In urma unei decizii a Curtii Constitutionale, pensiile magistratilor au fost scutite de la recalcularea instituita de legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea.