Comisia juridica a Senatului a respins, marti, un articol al Legii de functionare a Curtii Constitutionale, prin care instanta putea suspenda judecata unei cauze atunci cand una dintre parti invoca exceptia de neconstitutionalitate. Senatorii din Comisia juridica au adoptat, in unanimitate, propunerea de modificare a Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, initiata de PDL, respingand doar acest articol, anunta Mediafax.

Senatorii juristi au admis, pe de alta parte, o propunere a senatorului PSD Dan Sova, prin care si hotararile Senatului, Camerei Deputatilor si Parlamentului reunit sunt supuse controlului constitutional al CCR.

"Obiectivul acestei initiative este benefic, pentru ca daca se ridica exceptia de neconstitutionalitate, procesul va continua, iar Curtea Constitutionala va judeca si ea. Astfel, toate incercarile de tergiversare vor pieri, pentru ca ridicarile de exceptii de neconstitutionalitate nu vor mai avea sens", declara recent presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida.

"Numarul cauzelor cu care eram sesizati era tot mai mare. Am ajuns la circa 3.000 de cauze. Asta facea ca in fiecare zi de plen sa avem intre 50 si 100 de cauze. Aceste exceptii care se ridica in fata instantelor de judecata de multe ori sunt facute pentru a tergiversa procesul, pentru a prelungi durata acestuia, in special in penal sau in dreptul comercial, unde sunt niste bani pusi in discutie", a mai adaugat Ioan Vida.

In 28 noiembrie 2007, Guvernul Tariceanu a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale (CC), a Codului de procedura civila si a Codului de procedura penala care da dreptul judecatorului de a decide daca suspenda judecarea unui dosar in cazul invocarii unei exceptii de neconstitutionalitate.