Procurorii au respectat procedurile legale in interceptarea convorbirilor telefonice ale judecatorului Florin Costiniu si ale oamenilor de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, arestati preventiv in acelasi dosar cu senatorul Catalin Voicu. In plus, si transcrierile convorbirilor telefonice, verificate de procuror, sunt conforme cu realitatea si au valoarea unor probe legal obtinute, se arata in motivarea deciziei de arestare preventiva a celor trei, obtinuta de Mediafax.

"Cu privire la legalitatea interceptarilor convorbirilor telefonice si ambientale, Inalta Curte constata ca Parchetul a respectat dispozitiile legale si jurisprudenta in materie, efectuarea lor subsumandu-se conditiilor prevazute in Codul de procedura penala. Pe de alta parte, Inalta Curte constata ca interceptarile convorbirilor purtate de inculpati au fost consemnate in procese verbale a caror conformitate cu realitatea a fost certificata de procuror, in conditiile legii", arata judecatorul Corina Jîjîie in motivarea deciziei de arestare a celor trei.

Judecatorul care a decis arestarea celor 3 afirma ca nicio dispozitie legala nu interzice ca autorizarea de interceptare si de inregistrare audio sau video sa fie un act premergator inceperii urmaririi penale: "In cazul inregistrarilor audio, aceasta autorizare poate fi data in faza actelor premergatoare, daca sunt date despre pregatirea savarsirii unor infractiuni grave si pentru identificarea sau localizarea infractorilor, ceea ce implica si o munca de informare".

Judecatorul Inaltei Curti de Casatie si Justitie mai arata ca informatiile cuprinse in procesele verbale de consemnare a discutiilor telefonice si ambientale purtate de Casuneanu, Voicu si Costiniu "au valoarea unor probe legal obtinute si care pot fi valorificate in contextul cauzei".

"Inalta Curte retine ca aceste probe si indicii temeinice sunt suficiente pentru a justifica presupunerea rezonabila a savarsirii de catre inculpatii Casuneanu Costel si Costiniu Florin a infractiunilor de cumparare de influenta (...) si, respectiv, complicitate la infractiunea de trafic de influenta", mai scrie judecatorul Jîjîie, in motivarea deciziei de arestare.

  • Costiniu, Casuneanu si Locic afla luni daca raman in arest

Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic au fost arestati preventiv vinerea trecuta, pentru 29 de zile, fiind acuzati de coruptie in acelasi dosar cu senatorul Catalin Voicu, aflat, de asemenea, in arest preventiv.

Decizia de arestare a lui Florin Costiniu constituie o premiera, fiind pentru prima data in Romania cand impotriva unui judecator de la cea mai inalta instanta din tara este luata o astfel de masura. Luni, Consiliul Superior al Magistraturii a decis suspendarea acestuia din functia de judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Luni, un complet de noua judecatori de la instanta suprema judeca recursul celor trei fata de deciziile de arestare preventiva.