"Probabilitatea unui atentat ramane scazuta, dar nu trebuie sa neglijam asemenea riscuri fata de care prevenirea ramane obiectivul nostru fundamental", a declarat, miercuri, directorul Serviciului Roman de Informatii, la prezentarea bilantului institutiei, potrivit Mediafax. George Maior spune ca, legat de viitoarea amplasare a unor elemente ale scutului antiracheta in tara noastra, SRI se pregateste sa raspunda unor actiuni ofensive de spionaj, iar in ceea ce priveste terorismul, au aparut forme mai accentuante de radicalizare si prozelitism.

"Vulnerabilitatilor actuale in domeniul economic si al administratiei publice li se suprapun diversificarea formelor si gruparilor de crima organizata, cu implicatii in zone de risc important, de la proliferare, la migratie ilegala sau evaziune fiscala de amploare. Securitatea economica, in special riscurile din zona energetica constituie o prioritate strategica a Serviciului. Este important sa fim pregatiti sa raspundem unor actiuni ofensive de spionaj si agresiuni informationale, mai ales din perspectiva dinamicii unor procese strategice la nivel euro-atlantic. Aici, ma refer, in special, la dezvoltarile legate de scutul antiracheta care va fi amplasat pe teritoriul Romaniei", spune directorul SRI.

Directorul SRI a mai adaugat ca exista si o serie de riscuri in cazul carora serviciile de informatii nu sunt direct responsabile cu expertiza necesara, dar a caror importanta nu este redusa - riscurile ecologice, pandemiile, dezechilibrele de dezvoltare regionala.