Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a relatat marti ca atunci cand era consilier prezidential s-a intalnit cu "un grup de romi educati, scoliti, cu diplome", si, referindu-se la aceasta experienta, le-a spus ulterior prietenilor: "Poti sa spui despre ei ce vrei, dar nu ca sunt imbecili", relateaza Mediafax.

"M-am intalnit, in calitate de consilier prezidential, cu o serie de ONG-uri ale romilor, acum cativa ani si mi-am dat seama: roman, nascut la Bucuresti, iesit la Revolutie in strada, in 21 decembrie, nu intalnisem pana atunci in viata mea un rom cu care sa discut in carne si oase. E straniu, dar asta dovedeste ca suntem distantati, ca nu dialogam, ca nu ne cunoastem unii pe altii", a povestit Baconschi, la o dezbatere organizata la Parlament cu reprezentanti ai romilor.

"Am constatat ca era un grup de romi educati, scoliti, cu diplome. O placere, pentru ca si prin originile dumneavoastra indo-europene, verii, stramosii din regiunile de unde romii au venit spre Romania cu sute de ani in urma au umplut Sillicon Valley cu specialisti in IT. Si le-am spus prietenilor mei de multe ori, apropos de aceasta experienta personala: «Poti sa spui despre ei ce vrei, dar nu ca sunt imbecili. Au inteligenta nativa»", a adaugat Baconschi.

El a mai spus ca educatia este esentiala, iar "aceste calitati trebuie rafinate, folosite si astfel vor deveni un capital social, valoare adaugata pentru Romania europeana si democratica de azi si de maine".

"Avem posibilitatea sa ne folosim misiunile diplomatice. MAE are obligatia de a va apara drepturile si o vom face, dar trebuie sa fim ajutati. Daca unii gresesc pe toata linia si altii sunt virtuosi pe toata linia, nu putem face o medie", a spus el.

"Daca va iubiti fratii, trebuie sa-i aparati. Traficul, cersetoria se fac in primul rand pe spinarea romilor. Deci exista un interes vital sa gasim solutii", a mai spus ministrul.